Клінічні особливості, що асоціюються з розвитком кардіоваскулярних ускладнень, у хворих на ішемічну хворобу серця після перенесеної негоспітальної пневмонії - Моргунцов, В. О. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. В Україні спостерігається зростання захворюваності та залишаються високими показники смертності від негоспітальної пневмонії (НП). Серед осіб молодого та середнього віку кількість летальних наслідків від НП складає 1-3%, а в старших вікових групах за наявності супутньої серцево-судинної патології цей показник зростає до 30%.Згідно з даними світової статистики, після перенесеної НП відбувається збільшення повторних госпіталізацій внаслідок декомпенсації серцевої недостатності, розвитку гострого коронарного синдрому та аритмічних ускладнень. Мета дослідження: встановити клінічні особливості, що асоціюються з розвитком кардіоваскулярних ускладнень у хворих на ішемічну хворобу серця (ІХС) після перенесеної НП. Матеріал і методи. Обстежено 60 хворих на ІХС: стабільну стенокардію напруження ІІ-ІІІ ФК віком 71,5 (64,75; 74,25) років, що перенесли НП ІІІ клінічної групи. На 1-3 добу перебування хворих у стаціонарі здійснювали комплексне обстеження відповідно до Національних стандартів. Проводили еходоплеркардіоскопію на ультразвуковому діагностичному сканері "MyLab40" («eSaote», Італія), добове моніторування ЕКГ за допомогою приладу «Кардиосенс К» («ХАІ-МЕДИКА», Україна) відповідно до сучасних рекомендацій. Через 1 рік від моменту включення хворих у дослідження проводили оцінку клінічних кінцевих точок, до яких відносили усі фатальні та не фатальні атеротромботичні події, випадки порушень ритму та провідності, декомпенсацію серцевої недостатності та госпіталізацію з приводу однієї або декількох вищеназваних причин.
Keywords: тези доповідей