Ефективність застосування довгострокового індивідуалізованого режиму лікування туберкульозу з множинною лікарською стійкістю в осіб похилого віку із супутніми захворюваннями - Разнатовська, Олена Миколаївна; Ясінський, Роман Миколайович; Шальмін, Олександр Самуілович; Федорець, Андрій Васильович; Raznatovska, O. M.; Shalmin, O. S.; Yasinskyi, R. M.; Fedorec, A. V. (My University, 2023)
ОБҐРУНТУВАННЯ. Актуальність правильного підходу до лікування пацієнтів похилого віку з туберкульозом із множинною лікарською стійкістю (МЛС-TБ) та супутніми захворюваннями є безсумнівною. У наявній літературі ми не знайшли дослідження застосування повністю перорального довгострокового індивідуалізованого режиму лікування (ІРЛ) у цієї категорії пацієнтів, що підтверджує наукову новизну роботи. МЕТА. На прикладі власного спостереження проаналізувати застосування повністю перорального довгострокового ІРЛ МЛС-TБ у 73-річного пацієнта із супутніми захворюваннями. МАТЕРІАЛИ ТА МЕТОДИ. Клінічний випадок власного спостереження за пацієнтом, який перебував на лікуванні у відділенні легеневого ТБ № 2 Запорізького регіонального фтизіопульмонологічного клінічного лікувально- діагностичного центру. РЕЗУЛЬТАТИ ТА ЇХ ОБГОВОРЕННЯ. 73-річний чоловік раніше вже хворів на ТБ. Уперше захворів у 1987 р., а перший рецидив специфічного процесу стався у 2010 р. В обох випадках пацієнт отримував лікування ТБ зі збереженою чутливістю до антимікобактеріальних препаратів, яке завершилося з позитивним ефектом. Під час випадку рецидиву, описаного в представленій роботі, було встановлено діагноз МЛС-TБ. У пацієнта діагностувалися супутні захворювання з боку серцево-судинної системи й органа зору. Перед завершенням курсу ІРЛ переніс повторний інфаркт міокарда на тлі зловживання алкоголем. Пацієнт отримав повністю пероральний довгостроковий (18-місячний) курс ІРЛ МЛС-TБ: 4 місяці Lfx-Bdq-Cfz-Cs-Mpn-Amx/Clv, 2 місяці Lfx-Bdq-Cfz-Cs, 12 місяців Lfx-Cfz-Cs. Лікування призначено з урахуванням даних тесту медикаментозної чутливості та наявних протипоказань до Lzd. Повне припинення бактеріовиділення зареєстровано через 4 місяці антимікобактеріальної терапії. Переносимість лікування була задовільною, побічні реакції не реєструвалися. BACKGROUND. The actuality of the correct approach to the treatment of elderly patients with multidrug-resistance tuberculosis (MDR-TB) and concomitant diseases is unquestionable. We did not find in the available literature a study of the use of a completely oral long-term individualized treatment regimen (ITR) in this category of patients, which confirms the scientific novelty of the research. OBJECTIVE. To analyze the using of fully oral long-term ITR of MDR-TB in a 73-year-old patient with concomitant diseases on the example our own observation. MATERIALS AND METHODS. A clinical case of our own observation of a patient who was treated in the pulmonary TB department No. 2 of the Zaporizhzhia Regional Phthisiopulmonological Clinical Treatment and Diagnostic Center. RESULTS AND DISCUSSION. A 73-year-old man previously suffered from TB. He fell ill for the first time in 1987 and the first relapse of the specific process occurred in 2010. In both cases the patient received treatment of sensitive to antimycobacterial drugs TB, which ended with a positive outcome. During the relapse case described in the presented work, MDR-TB was diagnosed in the patient. Concomitant diseases of the cardiovascular system and the organ of vision were diagnosed in the patient. Before the ITR course completion the patient suffered a repeated myocardial infarction against the background of alcohol abuse. The patient received a completely oral long-term (18 month) course of MDR-TB ITR: 4 months of Lfx-Bdq-Cfz-Cs-Mpn-Amx/Clv, 2 months of Lfx-Bdq-Cfz-Cs, 12 months of Lfx-Cfz-Cs. Treatment was prescribed considering the data of the drug sensitivity test and the presence of contraindications to the appointment of Lzd. Complete cessation of bacterial excretion was registered after 4 months of antimycobacterial treatment. Tolerability of antimycobacterial therapy was satisfactory, adverse drugs’ reactions were not determined.
Effectiveness of using a long-term individualized treatment regimen of tuberculosis with multiple drug resistance in elderly people with concomitant diseases
Разнатовська О. М. - ORCID iD: orcid.org/0000-0003-2252-9063; Ясінський Р. M. - ORCID iD: orcid.org/0000-0003-4132-731X; Шальмін О. С. - ORCID iD: orcid.org/0000-0002-1727-0408; Федорець А. В. - ORCID iD: orcid.org/0000-0003-0994-5265.
Keywords: індивідуалізований режим лікування; туберкульоз із множинною лікарською стійкістю; похилий вік; супутні захворювання; individual treatment regimen; MDR-TB; elderly; concomitant diseases