Комплексна реабілітація онкологічних пацієнтів: роль фармацевтичної підтримки в процесі відновлення - Алексєєв, Олександр Германович; Чемирисов, Володимир Васильович; Сізінцова, Юлія Юріївна; Тарнавська, Дар'я Юріївна; Aleksieiev, O. H.; Chemyrysov, V. V.; Sizintsova, Yu. Yu.; Tarnavska, D. Yu. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Мета роботи – аналіз сучасної проблематики комплексної реабілітації онкологічних хворих. Матеріали і методи. Пошук інформаційних джерел здійснено з використанням офіційних баз нормативно-правових актів України, а також актуальних даних законодавчо-нормативної бази у сфері охорони здоров’я, медичної реабілітації та соціальної політики. Перевагу надавали джерелам, що регулюють питання медичної допомоги онкологічним пацієнтам, організації реабілітаційного процесу та впровадження індивідуальних програм реабілітації. У ході роботи застосовано методи аналізу, порівняння, синтезу, узагальнення, пояснення та класифікації. Результати. Вивчено проблематику комплексної реабілітації онкологічних хворих. Такий вид реабілітації визначено як головний і необхідний для профілактики рецидивів хвороби та підвищення якості життя пацієнтів онкологічного профілю. Наведено класифікацію пацієнтів на клінічні групи. На підставі результатів аналізу даних зробили висновок, що комплексна реабілітація має відповідати кожній групі клінічних випадків. The aim: analysis of modern problems of complex rehabilitation of cancer patients. Materials and methods. The search for information sources was conducted using official databases of Ukrainian legal and regulatory acts, as well as current documents within the legislative and normative framework in the fields of healthcare, medical rehabilitation, and social policy. Priority was given to sources governing the provision of medical care to oncology patients, the organization of rehabilitation processes, and the implementation of individualized rehabilitation programs. During the work, the method of analysis, comparison, synthesis, generalization, explanation and classification were used. Results. Study of the problems of complex rehabilitation of cancer patients. First of all, the identification of this rehabilitation as the main and necessary for the prevention of relapses of the disease and improvement of this type patient’s quality of life. A certain classification of patients by clinical groups was carried out and a conclusion was made that comprehensive rehabilitation should correspond to each group of clinical cases.
Comprehensive rehabilitation of cancer patients: the role of pharmaceutical support in the recovery process
Keywords: онкологічні хворі; комплексна реабілітація; індивідуальна програма реабілітації; клінічні групи онкохворих; експертиза ступеня зниження життєдіяльності; cancer diseases; rehabilitation; individual rehabilitation program; clinical groups of cancer patients; examination of the stage of decline in life expectancy