Питомий вміст ДНК у ядрах клітин і клітинна гетерогенність аденокарцином товстої кишки - Грабовий, О. М.; Антонюк, С. А.; Сільченко, В. П.; Воробєй, Є. А.; Савчин, Т. М.; Грабовой, А. Н.; Антонюк, С. А.; Сильченко, В. П.; Воробей, Е. А.; Савчин, Т. М.; Grabovoy, A. N.; Antoniuk, S. A.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Визначення властивостей і тонких механізмів патогенезу є безпосередньою умовою підвищення ефективності боротьби з раком, у тому числі товстої кишки. З метою оцінювання гетерогенності клітинного складу аденокарцином товстої кишки за питомим вмістом ДНК у ядрах клітин на матеріалі 141 біопсії або вилученому під час оперативного втручання здійснили дослідження за допомогою гістологічних, гістохімічних, морфо- та денсіометричного, математичних методів. Встановили, що в аденокарциномах товстої кишки з підвищенням ступеня дедиференціювання (G) відбувається збільшення відносної частки клітин з ядрами, які найбільше відповідають функціонально активним, і навпаки. Це свідчить, що клітинна гетерогенність аденокарцином товстої кишки є не лінійною, а функцією, що наближається до параболічної. Определение свойств и тонких механизмов патогенеза является непосредственным условием повышения эффективности борьбы с раком, в том числе толстой кишки. С целью оценить гетерогенность клеточного состава аденокарцином толстой кишки по удельному содержанию ДНК в ядрах клеток на материале 141 биопсий или взятом в ходе оперативного вмешательства провели исследование с помощью гистологических, гистохимических, морфо- и денсиометрического, математических методов. Установлено, что в аденокарциномах толстой кишки по мере роста степени дедифференцировки (G) происходит увеличение относительной доли клеток с ядрами, которые наиболее соответствуют функционально активным, и наоборот. Это свидетельствует, что клеточная гетерогенность аденокарцином толстой кишки является не линейной, а функцией, приближающейся к параболической. Defi nition of properties and fi ne pathogenesis mechanisms is a direct condition for improving the effectiveness of the fi ght against cancer, including colon cancer. Aim. In order to assess the cellular composition heterogeneity of colon adenocarcinoma (AC) on the specifi c DNA content in the cells’ nuclei 141 biopsies were studied using histological, histochemical, morphological, densitometric and mathematical methods. Methods and results. It was established that in AC with grade increase (G) there is an increase in the relative proportion of cells with nuclei which are most appropriate for functional activity and vice versa. Conclusion. This suggests that AC cellular heterogeneity is not linear, and the function approximates to the parabolic one.
Удельное содержание ДНК в ядрах клеток и клеточная гетерогенность аденокарцином толстой кишки
Specifi c cell’s nuclei DNA content and cellular heterogeneity of colon adenocarcinoma
Keywords: аденокарцинома товстої кишки; ДНК; клітина гетерогенність; аденокарцинома толстой кишки; ДНК; клеточная гетерогенность; Large Intestine; Adenocarcinoma; DNA; Genetic Heterogeneity