Особливості формування алергічних захворювань у підлітків - Давидова, Анна Григорівна; Davydova, A. G.; Давыдова, А. Г. (My University, 2008)
Оптимізовано підходи щодо профілактики алергічних захворювань (АЗ) на підставі ранньої діагностики з використанням принципів міжнародної стандартизованої програми ISAAC (International Study of Asthma and Allergies in Childhood) і вивчення клініко-параклінічних особливостей їх формування протягом підліткового періоду. Проведено динамічне дослідження розповсюдженості, структури та клініко-параклінічних маркерів формування АЗ бронхіальної астми, алергічного риніту й атопічного дерматиту) протягом трьох років підліткового періоду. Доведено високу чутливість і специфічність окремих питань анкети ISAAC і прогностичну цінність позитивних тестів у ранній діагностиці алергопатології у підлітків. Встановлено вплив обтяженого сімейного анамнезу, медико-біологічних і соціально-побутових провідних регіональних факторів ризику на розвиток АЗ. Запропоновано програму оптимізації профілактики алергічних захворювань і доведено її ефективність на підставі динамічного дослідження клінічних і функціональних показників.
Peculiarities of allergic diseases formation in teenagers.
Особенности формирования аллергических заболеваний у подростков.
Keywords: бронхіальна астма; алергічний риніт; атопічний дерматит; bronchial asthma; allergic rhinitis; atopic dermatitis; бронхиальная астма; аллергический ринит; атопический дерматит