Лектинімуногістохімічна характеристика секрету келихоподібних клітин та слизу носової частини глотки щурів як імунобіологічного бар’єру - Матвєйшина, Тетяна Миколаївна; Волошин, Микола Анатолійович; Matveishyna, T. M.; Voloshyn, M. A. (ЗМАПО, 2016)
Неспецифічний імунний бар’єр глотки та слизу представлений рецепторами до лектинів. В роботі за допомогою лектингістохімічного метода вивчений розподіл залишків моносахаридів в секреті келихоподібних клітин та слизу носової частини глотки після внутрішньоутробної дії антигена. Встановлено, що у антигенпремійованих новонароджених тварин спостерігається порушення вмісту вуглеводних залишків в секреті келихоподібних клітин міститься менше рецепторів до лектинів сочевиці та вики посівної, порівняно з тваринами інтактної групи, та практично не виявляються рецептори до лектину ікри окуня; а в слизу виявлено менше рецепторів до лектину вики посівної та ікри окуня, що вказує зміни неспецифічного лектинзв’язуючого бар’єру глотки. The pharynx is a unique immunoreceptor organ, gets the maximum antigen and executing the function immunoreceptor, which is to familiarise with antigen of lymphatic tissue that are associated with mucus and settlement of other organs with lymphocytes. Nonspecific immune barrier of the pharynx and mucus presents lectin’s receptors. In the work with lectinhistichemical method, we studied the distribution of the residues of monosaccharides in the secret of goblet cells and mucus of the nasal part of the pharynx after antenatal antigen action. Found that at the experiment in newborns there is a violation of the content of the carbohydrate residues in the secret of the goblet cells contained fewer receptors to lectins lentils and vicia sativa, compared with control group animals, and practically not found receptors to lectins caviar perch; in the mucus contains less lectin receptors to the vicia sativa and caviar perch, indicating that nonspecific changes lectinassociate barrier pharynx.
Lectinimmunohistochemical secret characteristics of goblet cell’s secret and mucus of rat’s nasopharynx as immunobiological barier
Keywords: антиген; лектин; внутрішньоутробне антигенне навантаження; слиз; щури; antigen; lectin; antenatal antigen; mucus; rats