Динаміка клініко-патопсихологічних розладів у хворих на пневмоконіоз залежно від стадії легеневої хвороби - Чугунов, Вадим Віталійович; Васякіна, Л. О.; Чугунов, В. В.; Васякіна, Л. О.; Васякина, Л. А.; Chugunov, V. V.; Vasyakina, L. A. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Вирішено важливу наукову проблему вивчення та систематизації клініко-патопсихологічних порушень у хворих на пневмоконіоз. Виконано психодіагностичне обстеження хворих на легеневу патологію, серед яких 339 пацієнтів з пневмоконіозом і 53 з пиловими бронхітами, з метою вивчення емоційних, когнітивних і мне стичних характеристик контингентів. Проведено кореляцію виявлених порушень відповідно до легеневого захворювання та його стадії. Решена важная научная проблема изучения и систематизации клинико-патопсихологических нарушений у больных пневмокониозом. Проведено психодиагностическое обследование больных легочной патологией, среди которых 339 пациентов с пневмокониозом и 53 с пылевыми бронхитами, с целью изучения эмоциональных, когнитивных и мнестических характеристик контингентов. Проведена корреляция обнаруженных нарушений согласно легочного заболевания и его стадии. An important scientifi c problem of the of studying and systematisation clinical-pathopsychological disorders in patients with pneumoconiosis was solved. Conducted psychodiagnostic examination of pulmonary pathology, including 339 patients with pneumoconiosis, 53 people - dust bronchitis, to explore the emotional, cognitive and mnemonic characteristics contingents. the correlation of educed violations with in accordance of pulmonary disease and its stages was conducted.
Динамика клинико-патопсихологических расстройств у больных пневмокониозом в зависимости от стадии легочной болезни
Dynamics of clinical-patopsychological disorders in patients with pneumoconiosis in dependence on the stage of pulmonary disease
Keywords: пневмоконіоз; пилові бронхіти; психодіагностика; психопатологія; професійні захворювання; пневмокониоз; пылевые бронхиты; психодиагностика; психопатология; профессиональные заболевания; pneumoconiosis; dust bronchitis; psychodiagnostic; psychopathology; professional diseases