Анальгетична нефропатія - Шеховцева, Тамара Григорівна; Свистун, Сергій Іванович; Долинна, Марія Олександрівна (Запорізький державний медичний університет, 2010)
У пропонованій роботі представлено сучасні дані про етіологію, патогенез, клінічні прояви і ускладнення хронічного тубулоінтерстиціального нефриту (анальгетичної нефропатії) і анальгетичного синдрому. Подано рекомендації з лікування, динамічного спостереження за пацієнтами. В предлагаемой работе представлены современные данные об этиологии, патогенезе, клинических проявлениях и осложнениях хронического тубулоинтерстициального нефрита (анальгетической нефропатии) и анальгетического синдрома. Даны рекомендации по лечению, динамическому наблюдению за пациентами. In this paper presented the latest data on the etiology, pathogenesis, clinical manifestations and complications of chronic tubulointerstitial nephritis (analgetic nephropathy) and analgetic syndrome. It was given recommendations for treatment, dynamic observation of patients.
Keywords: анальгетична нефропатія; нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП); папілярний некроз; анальгеичний синдром; хронічна ниркова недостатність (ХНН); анальгетичесая нефропатия; нестероидные противовоспалительне препарати; анальгетический синдром; хроническая почечная недостаточность; analgetic nephropathy; non-steroidal anti-inflammatory drugs; analgesic syndrome; chronic renal failure