Прогнозування та профілактика розвитку затримки росту плода у вагітних з артеріальною гіпертензією - Дейніченко, Олена Валеріївна; Deinichenko, O. V. (Запорізький державний медичний університет, 2020)
Дисертація присвячена вдосконаленню діагностичного протоколу, розробці методу прогнозування та вибору методів профілактики розвитку затримки росту плода (ЗРП) у вагітних з хронічною артеріальною гіпертензією (ХАГ). Дослідження складалося з чотирьох етапів. На першому етапі вивчалися особливості перебігу вагітності та пологів шляхом проведення ретроспективного аналізу 117 історій пологів жінок із ХАГ. Проаналізовано анамнестичні та стандартні клініко-інструментальні показники, встановили наступні чинники ризику ЗРП у вагітних із ХАГ: перевищення показників систолічного артеріального тиску понад ˃ 150 мм рт.ст., діастолічного понад ˃ 90 мм рт. ст. та наявність порушень матково-плацентарного кровообігу 2 та 3 ступенів. Встановили, що призначення стандартних режимів лікування не впливало на появу ЗРП. Наявність ЗРП у жінок з ХАГ сприяє зростанню частоти розродження шляхом операції кесаревого розтину до 42,9 %. The dissertation is devoted to the improvement of the diagnostic protocol, the development of the method of forecasting and the choice of methods for the prevention of fetal growth retardation (FGR) in pregnant women with chronic arterial hypertension (CAH). The study consisted of four stages. At the first stage, the peculiarities of pregnancy, childbirth and the early neonatal period were studied by conducting a retrospective analysis of 117 histories of women with CAH. The anamnestic and standard clinical and instrumental indicators were analyzed, the following risk factors for FGR in pregnant women with CAH were established: excess of systolic blood pressure over ˃ 150 mm Hg. and diastolic over ˃ 90 mm Hg., the presence of disorders of uteroplacental circulation 2 and 3 degrees. It was found that the appointment of standard treatment regimens did not affect the occurrence of FGR. The presence of FGR in women with CAH contributes to an increase in the frequency of childbirth by cesarean section to 42.9 %.
Prediction and prevention of fetal growth retardation in pregnant women with hypertension
Keywords: вагітність; хронічна артеріальна гіпертензія; затримка росту плода; система мати-плацента-плід; допплерометричне обстеження; прогнозування затримки росту плода; профілактика затримки росту плода; pregnancy; chronic arterial hypertension; fetal growth retardation; mother-placenta-fetus system; Doppler examination; prediction of fetal growth retardation; prevention of fetal growth retardation