Исследования парамагнитных центров в бентонитовых, каолиновых глинах на примере Бента, Кремневит - Мисяк, С. А.; Бурлака, А. П.; Лукин, С. Н.; Теплухина, З. Г.; Марченко, А. Б.; Тавокин, В. В.; Місяк, С. А.; Лукін, С. М.; Теплухіна, З. Г.; Тавокін, В. В.; Misiak, S. A.; Burlaka, A. P.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Исследовали бентонитовые и каолиновые глины, прошедшие санитарно-гигиеническую экспертизу и рекомендованные для внутреннего и наружного применения как биологические добавки. Цель эксперимента – обнаружение в этих глинах реакционно-активных парамагнитных центров, способных взаимодействовать с биологическими структурами. В ходе экспериментов обнаружен широкий спектр парамагнитных центров. Кроме этого, в бентонитовой и каолиновой глинах исследовали их способность «улавливать» супероксидные радикалы. Скорость генерирования супероксидных радикалов определяли на нейтрофилах, выделенных из венозной крови больных со злокачественными опухолями молочной железы. Обнаружили свойство глин улавливать радикальные формы кислорода, что говорит об их использовании в качестве регулятора скорости генерирования супероксидных радикалов, так как они обладают свойствами ловушки. Досліджували бентонітові і каолінові глини, що пройшли санітарно-гігієнічну експертизу та були рекомендовані до внутрішнього та зовнішнього застосування як біологічно активні домішки. Мета експерименту – виявлення в цих глинах реакційно-активних парамагнітних центрів, що здатні взаємодіяти з біологічними структурами організму. Під час експерименту виявили широкий спектр парамагнітних центрів. Крім того, у бентонітовій і каоліновій глинах досліджували їх здатність «уловлювати» супероксидні радикали. Швидкість генерування супероксидних радикалів визначали на нейтрофілах, що виділені з венозної крові хворих із злоякісними пухлинами молочної залози. Виявили властивість глин уловлювати радикальні форми кисню, що засвідчує можливість їх використання як регулятора швидкості генерування супероксидних радикалів, оскільки вони мають властивості пастки. Bentonite and kaolin clays which were tested in the sanitary and hygienic examinations and recommended for indoor and outdoor use as supplements were investigated. The aim of the experiments was to find in these clays reactions-active paramagnetic centers that can interact with biological structures. It was found out in the course of experiments the availability of the wide range of paramagnetic centers. Besides the studying of the detection of paramagnetic centers in the bentonite and kaolin clays, researches had been done of the capacity of clays to catch of superoxide radicals. Superoxide radical generation rate was determined in neutrophils isolated from the venous blood of patients with malignant breast tumors. The property of clay to catch the reactive oxygen forms was discovered and that indicate on their usage as a regulator of the speed generate superoxide radicals because they have the properties of the trap.
Дослідження парамагнітних центрів у бентонітових, каолінових глинах на прикладі Бента, Кремневіт
Studies of paramagnetic centers in bentonite, kaolin clays by example of Benta, Kremnevit
Keywords: электронно-парамагнитный резонанс; бентонитовые и каолиновые глины; санитарно-эпидемиологическая экспертиза; електронно-парамагнітний резонанс; бентонітові та каолінові глини; санітарно-епідеміологічна експертиза; ESR; bentonite and kaolin clays; sanitary-epidemiological expertise