Наукове обґрунтування концентрації допоміжних речовин для виготовлення очних крапель Ангіолін - Кучеренко, Людмила Іванівна; Мазур, Іван Антонович; Акопян, Ріма Романосівна; Портна, Олена Олексіївна; Ткаченко, Григорій Іванович; Kucherenko, L. I.; Mazur, I. A.; Akopian, R. R.; Portna, O. O.; Tkachenko, H. I.; Кучеренко, Л. И.; Мазур, И. А.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Протягом усієї історії людства катаракта – одна з основних причин сліпоти. Вивчили ринок лікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва для терапії цього захворювання. Об’єкт дослідження – підгрупа S10X Інші офтальмологічні засоби. Співробітники кафедри фармацевтичної хімії Запорізького державного медичного університету (ЗДМУ) спільно з фахівцями НВО «Фарматрон» синтезували нову сполуку, яка отримала назву Ангіолін. Для нового лікарського засобу запропонована раціональна лікарська форма – очні краплі, оскільки це найпоширеніша лікарська форма для терапії цієї патології. Раніше визначили оптимальний вміст діючої речовини в очних краплях. За технологічними параметрами очні краплі необхідно ізотонувати, тобто в їхній склад слід додати допоміжні речовини. Мета роботи – наукове обґрунтування концентрації допоміжних речовин для виготовлення очних крапель Ангіолін. Матеріали та методи. Під час роботи на кафедрі фармацевтичної хімії ЗДМУ виготовили три розчини очних крапель Ангіолін із різним складом, розрахували теоретичну осмолярність. Результати. Точний теоретичний розрахунок осмолярності розчинів, що містять речовини з великою молекулярною масою, комплексних сумарних екстрактів і висококонцентрованих розчинів неможливий. Оскільки як допоміжну речовину використовували метилцелюлозу, такий розрахунок доцільно виконати експериментальним шляхом через визначення осмоляльності. На підставі виконаних досліджень для коригування осмолярності обрали натрію хлорид. Оптимальна концентрація натрію хлориду – 7,0 г/л, яка створює осмоляльність препарату, що дорівнює 234,3 мосмоль/кг. Розрахункове значення при тій самій концентрації натрію хлориду становить 239,56 мосмоль/л. Розраховане з нього значення осмолярності очних крапель становить 302,18 мосмоль/л, що підтверджує правильність визначеної концентрації натрію хлориду у складі очних крапель. Висновки. Науково обґрунтували концентрацію допоміжних речовин для виготовлення очних крапель Ангіолін. Throughout human history, cataracts have been one of the leading causes of blindness. For this disease, we studied the market of drugs of domestic and foreign production. The object of our study was the subgroup S10X Other ophthalmic drugs. Employees of the Department of Pharmaceutical Chemistry of Zaporizhzhia State Medical University (ZSMU) together with specialists of the NGO “Pharmatron” was synthesized a new compound, which was named Angiolin. A rational dosage form in the form of eye drops was proposed for the new drug. Since the drops continue to be the most common and widely used in practice dosage form. We have previously selected the optimal content of the active substance in eye drops. As is known from the technological parameters, eye drops must be isotonic, ie in their composition should be added excipients. The aim of our work is to select the concentration of excipients for the manufacture of eye drops Angiolin. Materials and methods. During the work at the Department of Pharmaceutical Chemistry of ZSMU, three solutions of eye drops Angiolin with different composition were prepared, and later the theoretical osmolarity was calculated. Results. Accurate theoretical calculation of the osmolarity of solutions containing substances with high molecular weight, complex total extracts, and highly concentrated solutions is impossible. Since the excipient was used methylcellulose, it was better to perform such a calculation experimentally, through the determination of osmolality. On the basis of the conducted researches, for correction of osmolarity, we were chosen – sodium chloride. Sodium chloride was selected at a concentration of 7.0 g/l, which creates an osmolality of the drug equal to 234.3 mosmol/kg. The estimated value at the same concentration of sodium chloride was 239.56 mosmol/l. The value of osmolarity of eye drops was calculated from it makes 302,18 mosmol/l that was confirmed the correctness of the chosen concentration of sodium chloride as a part of eye drops. Conclusions. Based on the above, we selected the concentration of excipients for the manufacture of eye drops Angiolin. На протяжении всей истории человечества катаракта – одна из основных причин слепоты. Исследовали рынок лекарственных средств отечественного и зарубежного производства для лечения данного заболевания. Объект исследования – подгруппа S10X Другие офтальмологические средства. Сотрудники кафедры фармацевтической химии Запорожского государственного медицинского университета (ЗГМУ) совместно со специалистами НПО «Фарматрон» синтезировали новое соединение, получившее название Ангиолин. Для нового лекарственного средства предложена рациональная лекарственная форма – глазные капли, так как это самая распространенная лекарственная форма для терапии этой патологии. Ранее определили оптимальное содержание действующего вещества в глазных каплях. По технологическим параметрам глазные капли необходимо изотонировать, то есть в их состав следует добавить вспомогательные вещества. Цель работы – научное обоснование концентрации вспомогательных веществ для изготовления глазных капель Ангиолин. Материалы и методы. В ходе работы на кафедре фармацевтической химии ЗГМУ приготовлены три раствора глазных капель Ангиолин с разным составом, в дальнейшем рассчитали теоретическую осмолярность. Результаты. Точный теоретический расчет осмолярности растворов, содержащих вещества с большой молекулярной массой, комплексных суммарных экстрактов и высококонцентрированных растворов невозможен. Поскольку как вспомогательное вещество использовали метилцеллюлозу, такой расчет лучше провести экспериментальным путем через определение осмоляльности. В результате проведенных исследований для корректировки осмолярности выбран натрия хлорид. Оптимальная концентрация натрия хлорида – 7,0 г/л, которая создает осмоляльность препарата, равную 234,3 мосмоль/кг. Расчетное значение при той же концентрации натрия хлорида составляет 239,56 мосмоль/л. Рассчитанное из него значение осмолярности глазных капель – 302,18 мосмоль/л, что подтверждает правильность выбранной концентрации натрия хлорида в составе глазных капель. Выводы. Научно обоснована концентрация вспомогательных веществ для изготовления глазных капель Ангиолин.
Scientific substantiation of the concentration of excipients for the manufacture of eye drops Angiolin
Научное обоснование концентрации вспомогательных веществ для изготовления глазных капель Ангиолин
Keywords: очні краплі; ангіолін; осмолярність; осмоляльність; натрію хлорид; метилцелюлоза; eye drops; angiolin; osmolarity; osmolality; methylcellulose; глазные капли; осмоляльность; натрия хлорид; метилцеллюлоза