Дослідження частоти звертання за ортодонтичною допомогою пацієнтів дорослого віку з дистальним прикусом. Особливості проведення діагностично-лікувальних засобів - Вініченко, Максим Вадимович; Сидор, Олександр Вікторович; Дац, Валерія Валеріївна; Чертов, Сергій Олександрович; Строгонова, Тетяна Василівна; Vinichenko, M. V.; Sydor, O. V.; Dats, V. V.; Сhertov, S. O.; Strogonova, T. V. (My University, 2025)
Мета дослідження. Представлення інформації про частоту звертання за ортодонтичною допомогою пацієнтів старше 18 років із зубощелепними аномаліями ІІ класу, особливості діагностики, клінічного перебігу, тактики та результатів лікування. Методи дослідження. Проведений ретроспективний аналіз показників первинного обстеження, тактики та підсумків лікування пацієнтів старше 18 років із дистальним прикусом за даними 16 приватних стоматологій м. Запоріжжя. Результати дослідження представлено у вигляді абсолютних показників, узагальнених значень вимірів – середнього (M) та стандартного відхилення (SD). Долі та частки представлено відсотками (%). Для порівняння середніх, а також відсотків використовувався критерій Стьюдента. Нормальність розподілу перевірялась за допомогою критерія Колмогорова-Смирнова. Для дослідження сили та напрямку зв’язку між досліджуваними ознаками використовувався кореляційний аналіз за Пірсоном. Наукова новизна. На сучасному етапі бракує інформації про морфологію та перебіг процесу лікування пацієнтів дорослого віку із зубощелепними аномаліями. Також становить інтерес вибір алгоритму лікування для зменшення термінів та попередження рецидиву. Визначено, що на показники ступеню вираженості аномалії прикусу впливає фактор метода обстеження та вимірювання. Зокрема, у лікарів, які для замірів транферсальних розмірів верхнього зубного ряду використовували гіпсову модель у 100,0% пацієнтів, показник премолярної ширини (ПШ) статистично значуще відрізнявся від значень ПШ, отриманих лікарями, які використовували гіпсові моделі лише в 28,0%, 35,0%, 56,0% та навіть 66,0% пацієнтів (p<0,01). Висновки. Отримані результати показали, що представлена база даних приватних стоматологій не містить достатньо інформації, щоб створити необхідне уявлення про морфологічні особливості зубощелепної аномалії ІІ класу в пацієнтів старше 18 років. Purpose of the study. To present information on the frequency of seeking orthodontic care in patients over 18 years of age with Class II dental and maxillofacial anomalies, features of diagnosis, clinical course, tactics and treatment results. Methods of the study. A retrospective analysis of the indicators of the initial examination, tactics and treatment results of patients over 18 years of age with distal occlusion was conducted according to data from 16 private dentistry in Zaporizhzhia. The results of the study are presented in the form of absolute indicators, generalized measurement values – mean (M) and standard deviation (SD). Shares and proportions are presented in percentages (%). The Student’s t-test was used to compare means and percentages. The normality of the distribution was checked using the Kolmogorov-Smirnov test. Pearson correlation analysis was used to study the strength and direction of the relationship between the studied features. Scientific novelty. At the present stage, there is not enough information about the morphology and course of the treatment process of adult patients with dento-maxillary anomalies. Also of interest is the choice of a treatment algorithm to reduce the terms and prevent relapse. It was determined that the indicators of the severity of the bite anomaly are influenced by the factor of the examination and measurement method. Thus, in doctors who used a plaster model to measure the transfer dimensions of the upper dentition in 100.0% of patients, the premolar width (PW) index was statistically significantly different from the PW values obtained by doctors who used plaster models only in 28.0%, 35.0%, 56.0% and even 66.0% of patients (p<0.01). Conclusions. Thus, obtained results showed that the presented database of private dentistry does not contain enough information to create the necessary idea of the morphological features of Class II dental anomalies in patients over 18 years old.
Study of the frequency of application for orthodontic assistance of adult patients with distal bite. Features of diagnostic and treatment measures
Keywords: ортодонтія; постійні зуби; прикус; комплексне лікування; orthodontics; permanent teeth; occlusion; complex treatment