Вплив антиатеросклеротичних засобів природного походження на показники ліпідного обміну при гіперліпідемії в експерименті - Білай, Іван Михайлович; Демченко, Вікторія Олександрівна; Білай, Андрій Іванович; Красько, Микола Петрович; Остапенко, А. О.; Белай, И. М.; Демченко, В. О.; Белай, А. И.; Красько, Н. П.; Остапенко, А. А.; Belay, I. M.; Demchenko, V. O.; et al. (My University, 2018)
Найбільш актуальними медико-соціальними проблемами охорони здоров’я залишаються профілактика і лікування серцево-судинних захворювань, в походженні яких провідне місце займає атеросклероз. В статті проведена порівняльна оцінка впливу антиатеросклеротичних засобів природного походження на показники ліпідного обміну при гіперліпідемії в експерименті. В умовах дослідження встановлено, що препарати природного походження мають гіпохолестеринемічну, гіпотригліцеридемічну та антиатероматозну дію. Забезпечення гіпохолестеринемічного і антиатероматозного ефектів пов'язане з дією збалансованого амінокислотного складу засобів природного походження. Наиболее актуальными медико-социальными проблемами здравоохранения остаются профилактика и лечение сердечно- сосудистых заболеваний, в происхождении которых ведущее место занимает атеросклероз. В статье проведена сравнительная оценка влияния антиатеросклеротических средств природного происхождения на показатели липидного обмена при гиперлипидемии в эксперименте. В условиях исследования установлено, что препараты природного происхождения имеют гипохолестеринемическое, гипотриглицеридемическое и антиатероматозное действие. Обеспечение гипохолестеринемического и антиатероматозного эффектов связано с действием сбалансированного аминокислотного состава средств природного происхождения. The most urgent medical and social problems of health care remain the prevention and treatment of cardiovascular diseases, the origin of which leading is occupied by atherosclerosis. In the article a comparative estimation of the influence of antiatherosclerotic agents of natural origin on the indices of lipid exchange during hyperlipidemia in the experiment was conducted. In the study, it was found that natural products have hypocholesterolemic, gipotriglyceridemidic and antiateteromatous effects. The provision of hypocholesterolemic and antiateteromatous effects is due to the action of a balanced amino acid composition of natural sources.
Влияние антиатеросклеротических средств природного происхождения на показатели липидного обмела при гиперлипидемии в эксперименте
Influence of anti-atherosclerotic agents of natural origin on the lipid mists in hyperlipidemia in the experiment
Keywords: гіперліпідемія; антиатеросклеротичні засоби природного походження; ліпідний обмін; гиперлипидемия; антиатеросклеротические средства природного происхождения; липидный обмен; hyperlipidemia; antiatherosclerotic agents of natural origin; lipid metabolism