Системне запалення та морфофункціональні параметри міокарда і судин у хворих з поєднаним перебігом хронічного обструктивного захворювання легень і гіпертонічної хвороби - Кривенко, В. В.; Kryvenko, V. V. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Наведено результати дослідження показників системного запалення та їх зв’язок з морфофункціональними параметрами міокарда у хворих з поєднаним перебігом хронічного обструктивного захворювання легень і гіпертонічної хвороби. Виявлено, що у хворих з поєднаним перебігом хронічного обструктивного захворювання легень і гіпертонічної хвороби спостерігають достовірно підвищені рівні ІЛ-6, ФПН-α та С-реактивного протеїну. Отримано взаємозв’язки між ІЛ-6, ФНП-α, С-реактивним протеїном і систолічними, діастолічними параметрами лівого і правого шлуночків, товщиною інтима-медіального комплексу. Представлены результаты исследования показателей системного воспаления и их связь с морфофункциональными параметрами миокарда у больных с сочетанным течением хронического обструктивного заболевания легких и гипертонической болезни. Обнаружено, что у пациентов с сочетанным течением хронического обструктивного заболевания легких и гипертонической болезни достоверно повышаются уровни ИЛ-6, ФНО-α и С-реактивного протеина. Получены взаимосвязи между ИЛ-6, ФНО-α, С-реактивным протеинов и систолическими, диастолическими параметрами левого и правого желудочков, толщиной интима-медиального комплекса. The article presents the research results of systemic infl ammation parameters and their relationship with morphofunctional myocardium parameters in patients with combined course of chronic obstructive pulmonary disease and arterial hypertension. It was revealed that in patients with combine ourse of COPD and AH the levels of IL-6, TNF-α and C-reactive protein were signifi cantly increased. The correlation links between IL-6, TNF-α, C-reactive protein and systolic, diastolic parameters of left and right ventricles, carotid intima-media thickness were found.
Системное воспаление и морфофункциональные параметры миокарда и сосудов у больных с сочетанным течением обструктивного заболевания легких и гипертонической болезни
Systemic infl ammation and morphological parameters of the myocardium and blood vessels in patients with combined course of chronic obstructive pulmonary disease and hypertension
Keywords: системне запалення; інтерлейкін-6; фактор некрозу пухлин-α; C-реактивний протеїн; хронічне обструктивне захворювання легень; гіпертонічна хвороба; морфофункціональні параметри міокарда; системное воспаление; интерлейкин-6; фактор некроза опухолей-α; С-реактивный протеин; хроническая обструктивная болезнь легких; гипертоническая болезнь; морфофункциональные параметры миокарда; systemic infl ammation; interleukin-6; tumor necrosis factor-α; C-reactive protein; chronic obstructive pulmonary disease; arterial; hypertension; morphofunctional parameters of myocardium