Результати виживаності пацієнтів після хірургічних втручань з приводу ускладнених форм раку товстого кишківника, виконаних в умовах загальнохірургічних стаціонарів - Кубрак, Михайло Анатолійович; Завгородній, Сергій Миколайович; Данилюк, Михайло Богданович; Kubrak, M. A.; Zavhorodnii, S. M.; Danyliuk, M. B. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Мета роботи – оцінити одно- та трирічну виживаність пацієнтів, які були прооперовані з приводу ускладнених форм раку ободової кишки (РОК) в умовах загальнохірургічного стаціонара. Матеріали і методи. У групу дослідження залучили 71 (100 %) пацієнта з ускладненими формами РОК. Гостра кишкова непрохідність виявлена у 49 (69,1 %) хворих, перфорація пухлини – у 13 (18,3 %), гостра товстокишкова кровотеча – у 3 (4,2 %) пацієнтів, поєднання гострої кишкової непрохідності з перфорацією пухлини зафіксували у 4 (5,6 %) осіб, кишкової непрохідності з кровотечею – у 2 (2,8 %) прооперованих. Радикальні операції виконали у 48 (67,6 %) пацієнтів, паліативні – у 18 (25,4 %), симптоматичні – у 5 (7,0 %) хворих. У 15 (21,1 %) пацієнтів діагностована ІІ стадія захворювання, у 32 (45,1 %) – ІІІ, у 24 (33,8 %) прооперованих – IV стадія. Після операції 19 (30,2 %) пацієнтів одержали специфічне хімієтерапевтичне лікування. Результати. Серед пацієнтів з ІІ стадією онкопроцесу однорічна виживаність становила 76,9 ± 11,7 %, трирічна – 53,8 ± 13,8 %; з ІІІ стадією захворювання однорічна виживаність – на рівні 65,6 ± 8,4 %, трирічна – 50,0 ± 8,8 %; в осіб із ІV стадією РОК – 29,2 ± 9,3 % і 8,3 ± 2,6 % відповідно (χ2 = 21,8, р = 0,0001). Серед пацієнтів чоловічої статі однорічна виживаність становила 51,4 ± 8,5 %, трирічна – 31,4 ± 7,9 %; серед жінок – 61,1 ± 8,1 % та 44,4 ± 8,3 % відповідно (χ2 = 2,3, р = 0,1302). Встановили кращі показники у разі онкозахворювання лівих відділів товстого кишківника порівняно з правими відділами: показник однорічної виживаності становив 60,4 ± 7,1 % та 43,5 ± 10,3 % відповідно за локалізаціями, а трирічної – 39,6 ± 7,1 % та 30,4 ± 9,6 % (χ2 = 0,74, р = 0,3906). Висновки. У результаті аналізу виявлено чітку залежність показників виживаності від стадійності захворювання, статі та локалізації пухлинного процесу. The aim of the study: to evaluate the 1- and 3-year survival of patients operated for complicated forms of colon cancer (СC) in general surgical hospital. Materials and methods. The study group included 71 (100 %) patients with complicated forms of СС. Acute intestinal obstruction was detected in 49 (69.1 %) patients, tumor perforation – in 13 (18.3 %), acute colonic bleeding – in 3 (4.2 %) patients, a combination of acute intestinal obstruction with tumor perforation – in 4 (5.6 %) and intestinal obstruction with bleeding – in 2 (2.8 %) operated patients. Radical operations were performed in 48 (67.6 %) patients, palliative operations – in 18 (25.4 %), symptomatic operations – in 5 (7.0 %) patients. II stage of the disease was diagnosed in 15 (21.1 %), III stage – in 32 (45.1 %), IV stage – in 24 (33.8 %) operated patients. 19 (30.2 %) patients underwent specific chemotherapy after surgery. Results. Among patients with the II stage of the oncological process 1-year survival was 76.9 ± 11.7 %, 3-year – 53.8 ± 13.8 %; with stage III, 1-year survival was 65.6 ± 8.4 %, 3-year – 50.0 ± 8.8 %; in persons with IV stage of СC – 29.2 ± 9.3 % and 8.3 ± 2.6 % respectively (χ2 = 21.8, p = 0.0001). Among male patients, 1-year survival was 51.4 ± 8.5 %, 3-year – 31.4 ± 7.9 %; women – 61.1 ± 8.1 % and 44.4 ± 8.3 %, respectively (χ2 = 2.3, p = 0.1302). Better indicators were found in the case of cancer of the left sections of the large intestine than the right sections – the 1-year survival rate was 60.4 ± 7.1 % and 43.5 ± 10.3 % respectively; 3-year – 39.6 ± 7.1 % and 30.4 ± 9.6 % (χ2 = 0.74, p = 0.3906). Conclusions. The conducted analysis indicates a clear dependence of the survival results on the stage of the disease, gender and localization of the tumor process.
Results of patient survival after surgical interventions for complicated forms of colon cancer performed in general surgical hospitals
Кубрак М. А. - ORCID ID: 0000-0003-4051-9336; Завгородній С. М. - ORCID ID: 0000-0003-3082-3406; Данилюк М. Б. - ORCID ID: 0000-0003-4515-7522.
Keywords: рак ободової кишки; ускладнення; хірургія; виживаність; летальність; colon cancer; complications; surgery; survival; mortality