Епоніми в клінічній анатомії органу зору людини - Світлицький, Андрій Олександрович; Чернявський, Артур Валерійович; Матвєйшина, Тетяна Миколаївна; Щербаков, Максим Степанович; Svitlitsky, A. O.; Chernyavskiy, A. V.; Matvieishyna, T. M.; Shcherbakov, M. S. (My University, 2022)
Метою написання даної статі був аналіз сучасних вітчизняних та іноземних джерел зі спробою систематизувати назви-епоніми структур зорового аналізатору, зокрема очного яблука та його додаткових структур. Всього було оброблено більш 70 джерел, посилання на основні з яких наведено у статті. Для запобігання помилок всі терміни були узгоджені з останньою редакцією сучасної Міжнарод-ної анатомічної термінології. Треба зазначити, що запропонована стаття є продовженням роботи кафедри анатомії людини оперативної хірургії та топографічної анатомії з вивчення становлення анатомічної та медичної термінології, яка була розпочата видатним вітчизняним вченим професором, д.мед.н. Волоши-ним М.А. Око є однією з найскладніших структур тіла людини. І хоча перші спроби описати цій орган були ще за часів стародавньої Греції, більш-менш вірні уявлення з його будови виникли лише у 18 сторіччі. З появою нових методів, ці знання тільки поглиблювались. Значно збільшилась кількість описа-них структур і відповідно назв-епонімів цих структур. Згідно останньої редакції Анатомічної терміно-логії, прийнятої Міжнародною федерацією анатомічних асоціацій у 2020 році, поряд з латинською но-менклатурою наведено чисельні синоніми та епонімічні назви, що використовуються в клінічній ана-томії. Також існують певні епонімічні терміни в анатомії органу зору, які зустрічаються у вітчизняних та іноземних виданнях з клінічної анатомії ока та використовуються в практичній офтальмології, але які відсутні в Міжнародній анатомічній номенклатурі. Всі зібрані нами епоніми з поясненнями було впоряд-ковано по групах за алфавітом. На підставі оброблених інформаційних джерел сформований список майже з 50 термінів, які найбільш поширені в клінічної анатомії ока. Список поділений на розділи відповідно структурам органу зору в кожному з яких епоніми наведені за алфавітом. Треба зазначити, що, не дивлячись на те, що епоніми виключені з сучасної Міжнародної анатомічної номенклатури, вони продовжують використовуватися в наукової літературі та практиці, як данина великим вченим. The purpose of this article was the analysis of modern international and Ukrainian sources with an attempt to systematize the names-eponyms of the structures of the visual analyzer, in particular the eyeball and its accessory visual structures. More than 70 sources of reference were processed, the main ones of which are mentioned in the article. To prevent errors, all terms have been aligned with the latest edition of the modern International Anatomical Terminology. It should be noted that the proposed article is a continuation of the work of the Department of Human Anatomy, Operative Surgery and Topographic Anatomy on the study of the formation of anatomical and medical terminology, which was started by an promi-nent Ukrainian scientist MD, PHD, DSc M.A. Voloshyn The eye is one of the most complex structures of the human body. Although the first attempts to describe this organ were made in the times of ancient Greece, more or less correct ideas about its structure emerged only in the 18th century. With the advent of new methods, this knowledge only deepened. The number of described structures and corresponding names-eponyms of these structures has increased significantly. According to the latest edition of Anatomical Terminology, adopted by the International Federation of Anatomical Associations in 2020, along with the Latin nomenclature, numerous synonyms used in clinical anatomy are given, including eponymous names. There are also certain eponymous names in the anatomy of the organ of vision, which are found in international and Ukrainian publica-tions of the clinical anatomy of the eye and are used in practical ophthalmology, but which are absent in the International Anatomical Terminology. All the eponyms we collected with explanations were arranged in alphabetical groups. On the basis of processed information sources, a list of almost 50 terms, which are most common in the clinical anatomy of the eye, was formed. The list is divided into sections according to the structures of the organ of vision, in each of which the eponyms are listed alphabetically. It should be noted that, despite the fact that eponyms are excluded from the modern International Ana-tomical Terminology, they continue to be used in scientific literature and practice as a tribute to great scientists.
Eponyms in the clinical anatomy of the human organ of vision
Svitlitsky A. O. - ORCID: 0000-0001-9603-4501; Chernyavskiy A. V. - ORCID: 0000-0002-3902-8081 Matvieishyna T. M. - ORCID: 0000-0002-9078-9580; Shcherbakov M. S. - ORCID: 0000-0001-7810-4457
Keywords: епонімічна назва; очне яблуко; додаткові структури ока; Міжнародна анатомічна термінологія; клінічна анатомія ока; eponymous name; eyeball; accessory visual structures; International Anatomical Terminology; clinical anatomy of the eye