Неходжкінська лімфома у хворих на системний червоний вовчак: проблеми діагностики на прикладі клінічного випадку - Рекалов, Дмитро Геннадійович; Данюк, Інна Олександрівна; Rekalov, D. G.; Daniuk, I. O. (My University, 2023)
Актуальність. Висока частота розвитку лімфопроліферативних захворювань у хворих на системний червоний вовчак (СЧВ) створює проблему їх діагностики. СЧВ є серйозним захворюванням з безліччю клінічних проявів, що можуть маскувати не тільки початкові симптоми неходжкінської лімфоми (НЛ), але й стати перешкодою для її виявлення навіть в термінальній стадії. Мета роботи. Описати проблеми діагностики НЛ у хворих на СЧВ на прикладі клінічного випадку. Клінічний випадок. Представлено клінічний випадок хворої на СЧВ з двобічною пневмонією, плевритом, асцитом, анемією, тромбоцитопенією, генералізованою лімфаденопатією середостіння, черевної порожнини та заочеревинного простору, гепато- та спленомегалією. За результатом стернальної пункції у хворої діагностовано дифузну В-великоклітинну лімфому в стадії лейкемізації. Висновки. Наявність СЧВ як фонового захворювання створює проблеми для верифікації діагнозу НЛ навіть в термінальній (лейкемічній) стадії через схожість клінічних симптомів (лихоманка, астенічний синдром, біль в суглобах, лімфаденопатія, наявність інфекційних ускладнень) та змін з боку загального аналізу крові (анемія, тромбоцитопенія, збільшення швидкості осідання еритроцитів). Abstract. The high frequency of development of lymphoproliferative diseases in patients with systemic lupus erythematosus (SLE) creates a problem of their diagnosis. SLE is a serious disease with many clinical manifestations that can mask not only the initial symptoms of non-Hodgkin’s lymphoma (NL), but also become an obstacle to its detection even in the terminal stage. Aim. To describe the problems of diagnosis of NL in patients with SLE using the example of a clinical case. Clinical case. A clinical case of a patient with SLE with bilateral pneumonia, pleurisy, ascites, anemia, thrombocytopenia, generalized lymphadenopathy of the mediastinum, abdominal cavity and retroperitoneal space, hepato- and splenomegaly is presented. Based on the results of a sternal puncture, the patient was diagnosed with diffuse large B-cell lymphoma in the leukemic stage. Conclusions. The presence of SLE as a background disease creates problems for verifying the diagnosis of NL even in the terminal (leukemic) stage due to the similarity of clinical symptoms (fever, asthenic syndrome, joint pain, lymphadenopathy, presence of infectious complications) and changes in the general blood test (anemia, thrombocytopenia, increased ESR).
Non-Hodgkin’s lymphoma in patients with systemic lupus erythematosus: problems of diagnosis on the example of a clinical case
Keywords: системний червоний вовчак; неходжкінська лімфома; systemic lupus erythematosus; non-Hodgkin’s lymphoma