Взаимосвязь между циркулирующим уровнем васкулярного эндотелиального фактора роста-1 и концентрацией высокочувствительного С-реактивного протеина у пациентов с гипертонической болезнью III стадии - Березин, А. Е.; Лисовая, О. А.; Березін, Олександр Євгенійович; Лісова, Оксана Олександрівна; Berezin, A. E.; Lisovaya, O. A. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Целью исследования было изучение взаимосвязи между циркулирующим уровнем васкулярного эндотелиального фактора роста-1 и концентрацией высокочувствительного С-реактивного протеина (hsС-РП) у больных артериальной гипертензией III стадии. В исследовании приняли участие 102 пациента с гипертонической болезнью III стадии легкой и умеренной степени тяжести через 3 недели после перенесенного мозгового ишемического инсульта. Циркулирующий уровень VEGF-1 и hsС-РП оценивали однократно в начале исследования. Анализ полученных данных показал, что у больных с гипертонической болезнью III стадии содержание VEGF-1 независимо ассоциируется с циркулирующим уровнем hsС-РП (R=0,478; P=0,001), сахарным диабетом 2 типа (R=0,422; P=0,001) и гиперлипидемией (R=0,413; P=0,002) в анамнезе, мужским полом (R=0,407; P=0,001), индексом массы тела (R=-0,422; P=0,001), использованием статинов (R=-0,411; P=0,001) и ингибиторов ангиотензинпревращающего фермента (R=-0,403; P=0,001), концентрацией триглицеридов в крови (R=-0,356; P=0,002). При этом циркулирующий уровень VEGF-1 нелинейно возрастает пропорционально квартилям содержания hsС-РП в плазме крови. Концентрация высокочувствительного С-реактивного протеина, превышающая 10,57 мг/л, может рассматриваться как индикатор элевации васкулярного эндотелиального фактора роста-1 у больных с гипертонической болезнью III стадии независимо от наличия традиционных кардиоваскулярных факторов риска. Мета дослідження полягала у вивченні взаємозв’язку між циркулюючим рівнем васкулярного ендотеліального фактора росту-1 і концентрацією високочутливого С-реактивного протеїну (hsС-РП) у хворих на артеріальну гіпертензію III стадії. У дослідженні взяли участь 102 пацієнти з гіпертонічною хворобою III стадії легкого та помірного ступеня тяжкості через 3 тижні після перенесеного мозкового ішемічного інсульту. Циркулюючий рівень VEGF-1 і hsС-РП оцінювали одноразово на початку дослідження. Аналіз отриманих даних засвідчив: у хворих із гіпертонічною хворобою III стадії вміст VEGF-1 незалежно асоціюється з циркулюючим рівнем hsС-РП (R = 0,478; P = 0,001), цукровим діабетом 2 типу (R = 0,422; P = 0,001) і гіперліпідемією (R = 0,413; P = 0,002) в анамнезі, чоловічою статтю (R = 0,407; P = 0,001), індексом маси тіла (R = -0,422; P = 0,001), використанням статинів (R = -0,411; P = 0,001) та інгібіторів ангіотензинперетворюючого фермента (R = -0,403; P = 0,001), концентрацією тригліцеридів у крові (R = -0,356; P = 0,002). При цьому циркулюючий рівень VEGF-1 нелінійно зростає пропорційно квартилям вмісту hsС-РП у плазмі крові. Концентрацію високочутливого С-реактивного протеїну, що перевищує 10,57 мг/л, можна розглядати як індикатор елевації васкулярного ендотеліального фактора росту-1 у хворих на гіпертонічну хворобу III стадії незалежно від наявності традиційних кардіоваскулярних факторів ризику. Objective. To evaluate the relationship between circulating vascular endothelial growth factor-1 level and high sensitive C-reactive protein (hs-CRP) in III stage arterial hypertension patients. Methods. 102 mild-to-moderate arterial hypertension patients were enrolled to the study in 3 weeks after ischemic stroke. Circulating vascular endothelial growth factor-1 level and hs-CRP were determined at study entry only. Results. Analysis of obtained outcomes have been showed that circulating VEGF-1 is independently associated with the hsC-RP (R = 0.478; P = 0.001), type 2 diabetes (R = 0.422; P = 0.001) and hyperlipidemia (R = 0.413; P = 0.002), male gender (R = 0.407; P = 0.001), BMI (R = -0.422; P = 0.001), statins using (R = -0.411; P = 0.001), treatment of ACE inhibitor (R = -0.403; P = 0.001), triglycerides concentration (R = -0.356; P = 0.002). In this case, the circulating VEGF-1 increases non-linearly proportional to the quartiles of the hs-CRP quartile level in the blood. In conclusion, we found that concentration of high-sensitivity C-reactive protein above 10.57 mg/l might be an indicator of vascular endothelial growth factor-1 elevation in hypertensive patients irrespective of traditional cardiovascular risk factors.
Взаємозв’язок між циркулюючим рівнем васкулярного ендотеліального фактора росту-1і концентрацією високочутливого С-реактивного протеїну у пацієнтів із гіпертонічною хворобою ІІІ стадії
Interrelationship between circulating vascular еndothelial growth factor-1 and high-sensitive C-reactive protein in stage III arterial hypertension patients
Keywords: васкулярный эндотелиальный фактор роста-1; высокочувствительный С-реактивный протеин; гипертоническая болезнь III стадии; ишемический инсульт; васкулярний ендотеліальний фактор росту-1; високочутливий С-реактивний протеїн; гіпертонічна хвороба III стадії; ішемічний інсульт; vascular endothelial growth factor-1; high sensitive C-reactive protein; arterial hypertension; ischemic stroke