Структурно-функціональні особливості ініціальних абревіатур медичної термінології в англомовних історіях хвороб - Cоляненко, Олена Леонідівна; Соляненко, Е. Л.; Solianenko, O. L. (Одеса : Міжнародний гуманітарний університет, 2018)
У статі досліджено ініціальні скорочення, які вживаються в сучасних англомовних історіях хвороб. Було розглянуто 256 ініціальних абревіатур, проаналізовано їх структуру та розподіл за тематикою. Виявлено ініціальні скорочення, що містять у своєму складі від однієї до п’яти літер. Їх аналіз показав, що найбільш уживаними є трилітерні та чотирилітерні. В роботі також приділено увагу особливостям функціонування абревіатур в письмовому медичному дискурсі. Аналіз розглянутих ініціальних скорочень дозволив виділити 6 тематичних груп, серед яких достатньо поширеними є назви захворювань і розладів, їх ознак та симптомів. Відмічено, що в досліджених скороченнях, які вживаються в цілях економії місця та часу, відображені аспекти сучасної медичної діяльності лікаря. В статье исследованы инициальные сокращения, которые используются в современных англоязычных историях болезней. Было рассмотрено 256 инициальных аббревиатур, проанализировано их структуру и распределение по тематическим группам. Выявлены инициальные сокращения, содержащие в своем составе от одной до пяти букв. Их анализ показал, что наиболее употребляемыми являются трехбуквенные и четырёхбуквенные. В работе также уделено внимание особенностям функционирования аббревиатур в письменном медицинском дискурсе. Анализ рассмотренных инициальных сокращений позволил выделить 6 тематических групп, среди которых достаточно распространены названия заболеваний и расстройств, их признаков и симптомов. Отмечено, что в исследованных сокращениях, которые используются в целях экономии места и времени, отражены аспекты современной медицинской деятельности врача. The article investigates the initial abbreviations used in modern English case reports. 256 initial abbreviations were studied, their structure and distribution by subject were analyzed. Initial abbreviations containing one to five letters in their composition were found. Their analysis showed that the most commonly used were three-letter and four-letter ones. The work also focuses on the peculiarities of the functioning of abbreviations in the written medical discourse. The analysis of the studied initial reductions allowed to distinguish six thematic groups, among which the names of diseases and disorders, their symptoms were quite common. It was noted that the research abbreviations were used to save space and time reflect the aspects of modern medical activity of a doctor.
Структурные и функциональные особенности инициальных аббревиатур медицинской терминологии в англоязычных историях болезней
Structural and functional features of initial abbreviations of medical terminology in English case reports
Keywords: ініціальні абревіатури; писемний медичний дискурс; англомовні історії хвороб; структурні особливості; функціональні особливості; инициальные аббревиатуры; письменный медицинский дискурс; англоязычные истории болезней; структурные особенности; функциональные особенности; initial abbreviations; a written medical discourse; English case reports; structural features; functional features