Маркеры окислительной модификации белка и нитрозирующего стресса при экспериментальном ишемическом инсульте и фармакологической модуляции системы глутатиона - Беленичев, И. Ф.; Литвиненко, Е. С.; Субачева, Т. И.; Бєленічев, Ігор Федорович; Литвиненко, Олена Семенівна; Субачьова, Т. І.; Belenichev, I. F.; Lytvynenko, E. S.; Subachova, T. I. (My University, 2016)
Мета дослідження – вивчення антиоксидантних властивостей модуляторів системи глутатіону (селенази, глутоксиму, глутаредоксину) за умов експериментальної ішемії головного мозку. Дослідження проведено на 60 самцях монгольських піщанок масою 60–80 г. Ішемічний інсульт моделювали шляхом незворотної однобічної перев’язки загальної сонної артерії. Ефективність модуляторів системи глютатіону (селенази – 50 мкг/кг, глутоксиму – 50 мг/кг, глутаредоксину – 200 мкл/кг) та препарату порівняння пірацетаму (500 мг/кг) оцінювали за впливом на маркери оксидативного (уміст продуктів окисної модифікації білка – ОМБ, активність СОД та каталази) та нітрозуючого (уміст нітротирозину та NO) стресу в тканині головного мозку тварин. Експериментальні препарати, препарат порівняння та фізіологічний розчин (контрольна група) вводили внутрішньоочеревинно 1 раз на 1 добу протягом 4 діб, розпочинаючи введення після виходу тварин з наркозу. Виводили тварин з експерименту під тіопенталовим наркозом (40 мг/кг) на 4 добу спостереження. The aim of this work was to study the antioxidant properties of glutathione system modulators (selenase, glutoxim, glutaredoxin) in experimental brain ischemia. The study was conducted on 60 male Mongolian gerbils with weight of 60–80 g. Ischemic stoke vas modeled by an irreversible one-way ligation of the common carotid artery. Efficiency of glutathione system modulators (selenase – 50 μg/kg, glutoxim – 50 mg/kg, glutaredoxin – 200 μl/kg) and comparison drug (pyracetam – 500 mg/kg) evaluated by their influences on the markers of oxidative (content of products oxidative modification of proteins – OMP, SOD and catalase activities) and nitrosating (content of nitrotyrosine and NO) stresses in brain tissue.
Маркери окиснювальної модифікації білка та нітрозуючого стресу за умов експериментального ішемічного інсульту та фармакологічної модуляції системи глутатіону
Markers of oxidative modification of proteins and nitrosating stress in the experimental ischemic stroke and pharmacological modulation of glutathione system
Keywords: селеназа; глутоксим; глутаредоксин; антиоксидантна активність; ішемічний інсульт; оксидативний стрес; selenase; glutoxim; glutaredoxin; antioxidant activity; cerebral ischemia; oxidative stress