Дослідження складу поліфенольних сполук трави та ліофільного екстракту Thymus tauricus Klok. et Shost. - Фуклева, Лариса Анатоліївна; Смойловська, Галина Павлівна; Мазулін, Олександр Владиленович; Мазулін, Георгій Владиленович; Fukleva, L. A.; Smoylovskaya, G. P.; Mazulin, A. V.; Mazulin, G. V. (My University, 2013)
Рослинні лікарські засоби протизапальної, антисептичної дії займають у наш час важливе місце серед сучасних фітопрепаратів. Особливої уваги заслуговують лікарські засоби, виготовлені з трави видів роду Thymus L. родини Lamiaceae L., що містять високі концентрації ефірних олій і з'єднань фенольного характеру, завдяки яким виявляють широкий спектр фармакологічної активності. До теперішнього часу оцінка якості цих препаратів часто здійснюється за вмістом суми екстрактивних речовин і не характеризує присутність БАР, що визначають біологічну дію на органи людини. Тому актуальними є визначення маркерів фармакологічної активності рослини і розробка методів проведення стандартизації сировини і комплексних фітопрепаратів за вмістом діючих речовин. Метою роботи було вивчення вмісту флавоноїдів і гідроксикоричних кислот у траві Thymus tauricus Klok. et Shost. та ії ліофільному екстракті. У траві та ліофільному екстракті Thymus tauricus Klok. et Shost. встановлена присутність 5 флавоноїдів (еріоцитрин, лютеолін-7-О-β-D-глюкозид, лютеолін, апігенін-7-О-β-D-глюкозид, апігенін) и 5 гідроксикоричних кислот (кафтарова, хлорогенова, п-кумарова, ферулова, розмаринова). У найбільшій кількості у траві рослин встановлено вміст лютеолін7-O-β-D-глюкозиду ((0.94±0.05) %), апігенін-7-О-β-D-глюкозиду ((0.85±0.04) %), розмаринової кислоти ((0.34±0.02) %). У ліофільному екстракті трави Thymus tauricus Klok. et Shost. переважає лютеолін-7-O-β-D-глюкозид ((3.99±0.20) %). У менших концентраціях присутні апігенін-7-О-β-D-глюкозид, еріоцитрин. Для гідроксикоричних кислот характерні найбільші концентрації розмаринової, хлорогенової та п-кумарової кислот. Nowadays anti-inflammatory and antiseptic medicines take an important place among the comtemporary herbal drugs. The drugs from the herb of Thymus L. (Lamiaceae) species containing the high concentrations of essential oils and phenol compounds determining wide pharmacologic activity are of great interest. By the present time the qualitative assessment of these drugs is often realized according to the total of the extractables and doesn’t take into consideration the presence of biologic active substances which determine biologic effect on the human organism. Therefore search of pharmacological activity markers in the plant and development of techniques for standardization of herbal drugs and complex herbal drug preparations by their active ingredients are of great current interest. The aim of this research was studying content of flavonoids and organic acids in the herb of Thymus tauricus Klok. et Shost. and in its lyophilic extract. In the herb and lyophilic extract of Thymus tauricus Klok. et Shost. 5 flavonoids (eryocitrin, luteolin-7-O- β-D-glycoside, luteolin, apigenin-7-O-β-D-glycoside, apigenin) and 5 organic acids (caftaric, chlorogenic, p-coumaric, ferulic, rosmarinic) have been revealed. The highest concentrations in the herb were determined for luteolin-7-O-β-D-glycoside ((0.94±0.05) %), apigenin-7-O-β-D- glycoside ((0.85±0.04) %), rosmarinic acid (0.34±0.02 %). Luteolin-7-O-β-D- glycoside ((3.99±0.20) % ) is predominant in lyophilic extract of the herb of Thymus tauricus Klok. and Shost. Apigenin-7-O-B-D-glycoside, eryocitrin are present in less concentrations. Among organic acids the highest concentrations are found or rosmarinic, chlorogenic and p-coumaric acids.
Investigation of polyphenol compounds in the herb of Thymus tauricus Klok. et Shost. and in its lyophilic extract
Keywords: поліфенольні сполуки; Thymus tauricus Klok. et Shost.; хроматографія; ВЕРХ; polyphenolic compounds; chromatography; HPLC