Класифікація понять «цінність» і «ціннісні орієнтації» у психології, педагогіці та юридичній літературі - Мурзіна, Олена Анатоліївна (КПУ, 2015)
В статті розглянуто класифікацію понять «цінність» та «ціннісні орієнтації» в педагогіці, психології та юридичній літературі. Проблемі цінностей та ціннісних орієнтацій присвячено безліч наукових праць вітчизняних та зарубіжних вчених. Ціннісні орієнтації особистості трактується по різному в працях різних авторів. Сукупність сформованих, сталих цінностей, ціннісних орієнтацій утворює свого роду вісь свідомості, забезпечуючи стійкість особистості, спадкоємність певного типу поведінки і діяльності, виражену в спрямованості потреб та інтересів. Існують десятки визначень поняття «цінність». В усіх визначеннях є одна головна ідея, що істина – це властивість самих думок, які правильно відображають дійсність, а цінність – властивість самих речей, які відповідають певним цілям, намірам, планам.
Keywords: цінність; ціннісні орієнтації; особистість; мотивація