Клініко-феноменологічні особливості і структура розладів особистості та поведінки серед працівників промислової популяції - Підлубний, Віталій Леонідович; Pidlubnyi, V. L. (My University, 2010)
У даній статті представлено результати клініко-феноменологічних і психодіагностичних досліджень серед працівників промислових підприємств з виявленими розладами особистості. У дослідженні взяли участь 982 особи переважно чоловічої статі. Виявлені патоперсонологічні особливості обстежених представлені шизоїдним, істеричним, параноїдним і емоційно нестійким розладами особистості. Значно рідше зустрічалися дисоціальний, залежний, ананкастний і тривожно- уникаючий розлади. Встановлено взаємозв'язок між індивідуальними особливостями ряду особистісних рис і соціальним функціонування, що визначає доцільність використання перерахованих характеристик для діагностики та прогнозування зазначених розладів. This article presents the results of clinical and psycho-diagnostic and phenomenological studies of industrial workers with identified personality disorders. The study involved 982 people predominantly male. Identified pathopersonology features surveyed are schizoid, hysterical, paranoid and emotionally unstable personality disorder. Much less common dissocial dependent, anankast and anxious-avoidant disorder. The relationship between the number of individual characteristics and personality traits of social functioning, which determines the feasibility of using these characteristics for the diagnosis and prognosis of these disorders are set.
Clinical phenomenol ogical f eat ures and st ruct ur e of per sonalit y d isor ders and behav ior among wor kers of indust rial popul at ion
Keywords: психіатрія; психодіагностика; патоперсонологія; розлади особистості; працівники промисловості; психічне здоров'я; psychiatry; psycho-diagnostics; pathopersonology; personality disorders; industrial workers; mental health