Паліативна допомога у веденні пацієнтів з хворобою Паркінсона - Растворов, Олександр Анатолійович (My University, 2023)
Хвороба Паркінсона (ХП) – поступово прогресуюче хронічне дегенеративне неврологічне захворювання, пов’язане з дегенерацією і руйнуванням дофамінергічних нейронів чорної субстанції та інших відділів центральної нервової системи, що призводить до моторних та немоторних розладів. Основою лікування ХП є застосування препаратів, що впливають на обмін дофаміну, та реабілітаційних заходів. Паліативна допомога, включно з симптоматичною терапією, при ХП спрямована на лікування симптомів, психосоціальну підтримку та реабілітацію. Метою паліативної допомоги є покращення якості життя хворого.
Keywords: хвороба Паркінсона; клінічні прояви; інвалідність; паліативна допомога