Сучасні методики малоінвазивного дренування жовчовивідних шляхів у пацієнтів зі злоякісними жовтяницями (огляд літератури) - Діденко, Е. В.; Губка, Віктор Олександрович; Didenko, E. V.; Hubka, V. O. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Мета роботи – ґрунтуючись на відомостях наукової літератури, висвітлити можливості малоінвазивних методик дренування жовчовивідних шляхів у пацієнтів зі злоякісними жовтяницями. Проаналізовано відомості доступної наукової літератури з електронних ресурсів PubMed, Google Scholar, UpToDate, що опублікована у період з 2019 до 2024 року. Підтверджено, що малоінвазивні методи дренування жовчовивідних шляхів мають значні переваги порівняно з відкритими хірургічними втручаннями, як-от зниження ризику операційних ускладнень, коротший період реабілітації та можливість виконання процедури під місцевою анестезією. Однак, незважаючи на технічний прогрес і накопичений клінічний досвід, залишається низка невирішених питань, пов’язаних, зокрема, з вибором оптимального методу дренування для конкретного пацієнта, оцінюванням ефективності та безпеки певної методики. Висновки. Найбільш дискусійним залишається питання щодо вибору між ендоскопічними та черезшкірними методами дренування. В окремих дослідженнях показано, що ендоскопічне дренування може бути ефективнішим у пацієнтів із пухлинами, що розташовані в дистальних відділах жовчних протоків, а черезшкірне дренування може бути доцільнішим у разі проксимальних обструкцій. Тому необхідні додаткові дослідження для оцінювання віддалених результатів застосування різних методик дренування, ефективності використання пластикових, покритих і непокритих металевих стентів у різних клінічних ситуаціях. Aim. Based on the data from scientific articles and literature, to highlight the possibilities of minimally invasive biliary drainage techniques in patients with malignant jaundice. The article analyzes the available sources of scientific literature and articles from the electronic resources PubMed, Google Scholar, UpToDate from 2019 to 2024. Minimally invasive methods of biliary drainage have demonstrated significant advantages over open surgeries, including a reduced risk of surgical complications, shorter rehabilitation period, and the ability to perform the procedure under local anesthesia. However, despite technological progress and accumulated clinical experience, a number of unresolved issues remain, in particular, related to choosing the optimal drainage method for a particular patient, and assessing the effectiveness and safety of a specific technique. Conclusions. The most controversial issue is the choice between endoscopic and percutaneous drainage methods. Some studies have shown that endoscopic drainage might be more effective in patients with tumors located in the distal bile ducts, while percutaneous drainage might be more appropriate in case of proximal obstructions. Therefore, the situation calls for additional studies to evaluate long-term results of different drainage techniques and the effectiveness of plastic, covered and uncovered metal stents in different clinical situations.
Modern possibilities of minimally invasive biliary drainage techniques for patients with malignant jaundice
Keywords: обструктивна жовтяниця; жовчні протоки; дренування; лапароскопія; ендоскопічна ретроградна холангіопанкреатографія; черезшкірна черезпечінкова холангіостомія; ендобіліарне стентування; obstructive jaundice; bile ducts; drainage; laparoscopes; endoscopic retrograde cholangiopancreatography; percutaneous transhepatic cholangiostomy; endobiliary stenting