Щодо стандартизації таблеток антигіпертензивної дії - Парнюк, Наталя Вікторівна; Кучеренко, Людмила Іванівна; Моряк, Зінаїда Броніславівна; Парнюк, Н. В.; Кучеренко, Л. И.; Моряк, З. Б.; Parnyuk, N. V.; Kucherenko, L. I.; Moryak, Z. B. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Гіпертонічна хвороба – одна з найбільш важливих проблем медицини через її поширеність, несвоєчасну діагностику та неефективність лікування. Антигіпертензивне лікування є найбільш ефективним шляхом профілактики серцево-судинних ускладнень і зниження смертності населення. Більшість препаратів для лікування серцево-судинних захворювань застосовують у вигляді таблеток. Тому для нової лікарської речовини броміду 1-(β-фенілетил)-4-аміно-1,2,4-триазолію обрали раціональну лікарську форму – таблетки. Мета дослідження – розроблення методів стандартизації, зокрема кількісного визначення вмісту діючої речовини в таблетках, що одержали, спектрофотометричним методом. Досліджували таблетки із вмістом діючої речовини 20 мг , які отримали в лабораторних умовах, виконали 6 дослідів. Встановили: таблетки за вмістом діючої речовини відповідають вимогам Державної Фармакопеї України. Розроблена нами методика визначення кількісного вмісту діючої речовини в таблетках броміду 1-(β-фенілетил)-4-аміно-1,2,4-триазолію спектрофотометричним методом є зручною, простою у виконанні, точною та відтворюваною й запропонована для введення в МКЯ (Методи контролю якості). Гипертоническая болезнь – это одна из самых значимых проблем медицины, что связано с её распространённостью, несвоевременной диагностикой и неэффективностью лечения. Антигипертензивное лечение является наиболее эффективным путём профилактики сердечно-сосудистых осложнений и снижения смертности населения. Большинство препаратов для лечения сердечно-сосудистых заболеваний применяются в виде таблеток. Поэтому для нового лекарственного вещества бромида 1-(β-фенилэтил)-4-амино-1,2,4-триазолия была подобрана рациональная лекарственная форма – таблетки. Цель исследования – разработка методов стандартизации, в частности количественного определения содержания действующего вещества в полученных таблетках спектрофотометрическим методом. Были исследованы таблетки с содержанием действующего вещества 20 мг , полученные в лабораторных условиях, проведено 6 опытов. Установлено, что полученные таблетки по содержанию действующего вещества соответствуют требованиям Государственной Фармакопеи Украины. Разработанная нами методика определения количественного содержания действующего вещества в таблетках бромида 1-(β-фенилэтил)-4-амино-1,2,4-триазолия спектрофотометрическим методом является удобной и простой в исполнении, точной и воспроизводимой и предложена для введения в МКК (Методы контроля качества). Hypertension is one of the most important problems of medicine related to its prevalence, late diagnosis and inefﬁ cient treatment. Antihypertensive treatment is the most effective way to prevent cardiovascular complications and reduce mortality. Most drugs for the treatment of cardiovascular diseases are used in tablet form. So rational dosage form namely tablets has been created for this new drug, namely bromide 1-(β-phenylethyl)-4-amino-1,2,4-triazole.The aim of our study was to develop methods for standardization, in particular quantitation of the content of bromide 1-(β-phenylethyl-4-amino-1,2,4-triazole in obtained tablets by spectrophotometric method. Methods and results. We have investigated tablets containing 20 mg of active substance obtained in the laboratory and conducted six experiments. As a result, the obtained tablets containing the active substance meet the requirements of the State Pharmacopoeia of Ukraine.Conclusion. Our method of quantitation of the content of active substance in bromide 1-(β-phenylethyl)-4-amino-1,2,4-triazole tablets by spectrophotometric method is convenient and simple in execution, accurate and reproducible and is proposed for Drug master ﬁle.
О стандартизации таблеток антигипертензивного действия
Regarding antihypertensive tablets standardization
Keywords: бромід 1-(β-фенілетил)-4-аміно-1,2,4-триазолію; таблетки; кількісне визначення; спектрофотометрія; бромид 1-(β-фенилэтил)-4-амино-1,2,4-триазолия; количественное определение; спектрофотометрия; 1,2,4-triazole; Tablets; Analysis; Spectrophotometry