Гендерні особливості і прогностичне значення системи матриксних металопротеїназ та їх інгібіторів у хворих на гострий Q-інфаркт міокарда лівого шлуночка - Кисельов, Сергій Михайлович; Киселев, С. М.; Kyselov, S. M. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Матриксні металопротеїнази відіграють ключову роль у післяінфарктному ремоделюванні серця. З метою вивчення гендерних і вікових особливостей матриксних металопротеїназ та їх інгібіторів і визначення їхньої прогностичної значущості щодо формування аневризми лівого шлуночка у 76 хворих на Q-інфаркт міокарда імуноферментним методом вивчали сироватковий вміст ММП-9 і ТІМП-1 залежно від статі та віку. У першу добу захворювання виявили вищі концентрації ММП-9 і ТІМП-1 у жінок старшої вікової групи. На 10 добу захворювання за умови формування аневризми у чоловіків і жінок будь-якого віку відзначили збільшення сироваткового вмісту ММП-9 та зниження концентрації ТІМП-1. Це свідчить про потужний прогностичний потенціал ММП-9 і ТІМП-1 щодо формування післяінфарктної аневризми, особливо у жінок старшої вікової групи. Матриксные металлопротеиназы играют ключевую роль в постинфарктном ремоделировании сердца. С целью изучить гендерные и возрастные особенности матриксных металлопротеиназ и их ингибиторов и определить их прогностическую значимость в отношении формирования аневризмы левого желудочка у 76 больных Q-инфарктом миокарда иммуноферментным методом изучали сывороточный уровень ММП-9 и ТИМП-1 в зависимости от пола и возраста. В 1 сутки заболевания отмечены более высокие концентрации ММП-9 и ТИМП-1 у женщин старшей возрастной группы. На 10 сутки заболевания при условии формирования аневризмы у мужчин и женщин любого возраста установлено увеличение сывороточного уровня ММП-9 и снижение концентрации ТИМП-1. Это свидетельствует о мощном прогностическом потенциале ММП-9 и ТИМП-1 в отношении формирования постинфарктной аневризмы, особенно у женщин старшей возрастной u1075 группы. Matrix metalloproteinases play a key role in postinfarction remodeling of the heart. The aim was to study gender and age peculiarities of matrix metalloproteinases and their inhibitors, and determine their prognostic value in post-infarction aneurysm of the left ventricle formation. Methods and results. 76 patients with Q-wave myocardial infarction was studied by immunoassay analysis serum levels of matrix metalloproteinases and their inhibitors depending on patients sex and age. On the 1st day of the disease higher concentrations of MMP-9 and TIMP-1 were determined in women of elder age group. On the 10th day of the disease, in case of aneurysm formation, as in men, as women of any age, increasing of MMP-9 and decreasing of TIMP-1 levels was determined. Conclusion. Powerful prognostic potential of MMP-9 and TIMP-1 in post-infarction aneurysm formation was determined especially in women of elder age group.
Гендерные особенности и прогностическое значение системы матриксных металлопротеиназ и их ингибиторов у больных острым Q-инфарктом миокарда левого желудочка
Gender peculiarities and prognostic value of matrix metalloproteinase and their inhibitors system in patients with acute Q-wave left ventricle myocardial infarction
Keywords: післяінфарктна аневризма; матриксна металопротеїназа-9; тканинний інгібітор металопротеїнази-1.; постинфарктная аневризма; матриксная металлопротеиназа-9; тканевой ингибитор металлопротеиназы-1; heart aneurysm; matrix metalloproteinase-9; tissue inhibitor of metalloproteinase-1