Обґрунтування оптимальних концентрацій активних фармацевтичних інгредієнтів у комбінованих м’яких лікарських формах для зовнішнього застосування антимікотичної дії - Луць, В. В.; Количева, Наталія Леонідівна; Гладишев, Віталій Валентинович; Лисянська, Ганна Петрівна; Luc, V. V.; Kolicheva, Y. L.; Gladishev, V. V.; Lisyanska, A. P. (My University, 2017)
Мікози стоп нині є грибковою патологією, що найчастіше трапляється, з якою стикаються до 70% жителів нашої планети [1]. Якщо раніше термін «мікоз стоп» зазвичай застосовували для опису грибкового ураження підошов і міжпальцевих проміжків стоп, то в сучасній літературі до цієї патології відносять мікотичні інвазії не лише шкіри стоп, але і нігтів [2]. Основним методом фармакотерапії мікозів стоп являється топічне застосування антифунгальних препаратів у відповідних лікарських формах. Також з урахуванням частої наявності мікстінфекцій бажана наявність у цих лікарських засобів антибактеріальної дії [3]. До специфічних лікарських форм для терапії оніхомікозу слід віднести лаки для нігтів. Їхня головна перевага полягає в можливості терапії грибкової інвазії нігтьових пластинок без їх видалення. Їх хороша переносимість забезпечує можливість тривалого лікування до повного клінічного і мікологічного одужання у пацієнтів з супутньою патологією (нефропатія, гепатит, цукровий діабет), одержуючих інші фармакотерапевтичні засоби, у літніх людей, особливо у разі порушення мікроциркуляції в нігтьових фалангах, оклюзивному ураженні периферичних артерій, полінейропатії. Проте терапія оніхомікозів антимікотичними лаками досить ефективна тільки у разі лікування поверхневої білої і дистально-латеральної форм оніхомікозу, причому лише у тому випадку, коли уражено менше 1/3 нігтьової пластинки. Також їх широке застосування обмежує тривалість застосування (від 6 місяців до 1 року) і висока затратність терапії [4]. An analysis of the state of modern resources for pharmacotherapy of foot mycosis was carried out. It showed that the creation of semisolid dosage forms for the topical skin, foot web space and nail treatment with bioactive compound from the group of nonspecific antimycotic substances (2-mercaptobenztiazol, chinozol) on the base of domestic technology ia actual for the modern pharmaceutical and medical science. Successful realization this project will allow to propose the effective complaentic and available for the wide segment of the Ukrainian medications for the effective foot mycisis therapy to the domestic dermatology and will make a real alternative imported pharmacotherapeutical preparations. The aim of this work is a scientifically basis of 2-mercaptobenztiazol and chinozol concentration in ointment’s compositions for the foot mycosis therapy. Investigations of efficacy of model compositions on the sodium carboxymethylcellulose glycerogel base with combination of mebetizol and chinozol in concentration from 0 to 10% were carried out by the two-layer agar plate method against Candida albicans АТСС 885-653 according methematic model of two-factor experiment.
Basis of optimal concentration of active pharmaceutical ingredients in combdrugs for external use with antimycotic activity
Keywords: 2-меркаптобензтіазол; хінозол; мазь; протигрибкова активність; 2-mercaptobenztiazol; chinozol; ointment; antimycotic activity