Особливості стану вегетативної нервової системи у хворих на паратравматичну екзему похилого та старечого віку з супутнім варикозом та артеріальною гіпертензією - Банінасер, Ахмед Мохаммадамін Ахмед; Федотов, Валерій Павлович; Носонова, Ганна Вікторівна; Банинасер, А. М. А.; Федотов, В. П.; Носонова, А. В.; Ahmad, M. A. B.; Fedotov, V. P.; Nosonova, G. V. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
У похилому та старечому віці спостерігаються зміни нейроендокринної регуляції в організмі. З метою визначити стан вегетативної регуляції серцевої діяльності у хворих на паратравматичну екзему похилого та старечого віку дослідили 25 хворих на паратравматичну екзему на тлі варикозного симптомокомплексу й артеріальної гіпертензії у віці 60–74 років, 25 хворих на паратравматичну екзему на тлі варикозного симптомокомплексу та артеріальної гіпертензії у віці 75–89 років, 15 хворих на паратравматичну екзему на тлі варикозної хвороби, але без супутньої артеріальної гіпертензії та 15 хворих у віці 20–35 років (група контролю). Встановили значне зниження коливання показників ВСР, особливо в області високих частот HF, що характеризують парасимпатичний вплив на серце. Встановили статистично значущу різницю (p‹0,05) серед хворих на варикозну екзему на тлі АГ у порівнянні з хворими похилого віку (60–74 років) та хворими без АГ: 311,61±95 мс. (р‹0,001), 544,7±131 мс. (р‹0,01) та 662,9±127 мс. (р‹0,01) відповідно. Ці дані свідчать, що стан вегетативної регуляції серцевої діяльності у хворих на паратравматичну екзему напряму корелює із віком досліджуваних і наявністю супутньої патології (хронічної венозної недостатності та гіпертонічної хвороби). В преклонном и старческом возрасте наблюдаются изменения нейроэндокринной регуляции в организме. С целью определить состояние вегетативной регуляции сердечной деятельности у больных паратравматической экземой преклонного и старческого возраста было исследовано 25 больных паратравматической экземой на фоне варикозного симптомокомплекса и артериальной гипертензии (АГ) в возрасте 60–74 лет, 25 больных паратравматической экземой на фоне варикозного симптомокомплекса и артериальной гипертензии (АГ) в возрасте 75–89 лет, 15 больных паратравматической экземой на фоне варикозной болезни, но без сопутствующей АГ и 15 больных в возрасте 20–35 лет (группа контроля). Установили значительное снижение колебания показателей ВСР, особенно в области высоких частот HF, которые характеризуют парасимпатическое влияние на сердце. Была установлена статистически значимая разница (p‹0,05) среди больных варикозной экземой на фоне АГ по сравнению с больными преклонного возраста (60–74 лет) и больными без АГ: 311,61±95 мс. (р‹0,001), 544,7±131 мс. (р‹0,01) и 662,9±127 мс. (р‹0,01) соответственно. Таким образом, состояние вегетативной регуляции сердечной деятельности у больных паратравматической экземой напрямую коррелирует с возрастом исследуемых и наличием сопутствующей патологии (хронической венозной недостаточности и гипертонической болезни). Relevance. In elderly and senile age there are changes in the neuroendocrine regulation in the body. Aim. In order to determine the status of cardiac activity autonomic regulation in elderly and old age patients with paratraumatic eczema 25 patients with paratraumatic eczema on the background of varicose symptom complex and hypertension aged 60–74 years, 25 patients with paratraumatic eczema on the background of varicose symptom complex and hypertension aged 75–89 years, 15 patients with paratraumatic eczema on the background of varicose veins, but no concomitant hypertension and 15 patients aged 20–35 years were studied. Methods and results. Signifi cant decrease in HRV fl uctuations has been established, especially in the high frequency HF, describing parasympathetic infl uence on the heart. Statistically signifi cant difference (p‹0.05) among patients with varicose eczema on the background of hypertension was established as compared with older patients (60–74 years) and patients without hypertension: 311.61±95 ms. (р‹0.001), 544.7±131 ms. (р‹0.01) and 662.9±127 ms. (р‹0.01), respectively. Conclusion. These data indicate that the state of cardiac autonomic regulation of patients with paratraumatic eczema directly correlates with the age and the presence of comorbidity (chronic venous failure and hypertension).
Особенности состояния вегетативной нервной системы у больных паратравматической экземой преклонного и старческого возраста с сопутствующим варикозом и артериальной гипертензией
Features of the autonomic nervous system in elderly patients with paratraumatic eczema with concomitant varicosis and arterial hypertension
Keywords: вегетативна нервова система; серцево-судинна система; екзема; похилий та старечий вік; варикозна хвороба; артеріальна гіпертензія; вегетативная нервная система; регуляция; сердечно-сосудистая система; экзема; преклонный и старческий возраст; варикозная болезнь; артериальная гипертензия; Autonomic Nervous System; Cardiovascular System; Eczema, Elderly; Varicose Veins; Hypertension