Синтез та антигіпоксична дія іліденгідразидів 1-алілзаміщених теобромініл-8-аміноалканових кислот - Перепечай, М. В. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Існує чимало причин для розвитку гіпоксії, а ліків, які мають виражену антигіпоксичну дію та мінімальну кількість побічних ефектів небагато. Слід зазначити, що гіпоксія є одним з основних механізмів гіперпродукції вільних радикалів, накопичення яких в організмі призводить до пошкодження біомолекул. Тому пошук нових сполук серед похідних ксантину, які б були доступними за ціною, вітчизняного виробництва та задовольняли потребу лікування симптомів гіпоксії, залишається актуальним питанням сучасної фармацевтичної науки. Зазначені сполуки синтезували шляхом алкілування 8-бромтеоброміну алілбромідом в середовищі диметилформаміду в присутності безводного Na2CO3 чи К2СО3. Отримані 1-аллілзаміщені 8-бромотеоброміну при нагріванні з гліцином, α- та β-аланіном чи фенілаланіном утворюють відповідні заміщені теобромініл-8-аміноалканових кислот. На основі синтезованих кислот методом етерифікації були одержані відповідні естери, нагріванням яких з надлишком гідразингідрату отримані їх гідразиди. Останні при короткочасному нагріванні з відповідними альдегідами з високими виходами утворюють іліденгідразиди теобромін-8-аміноалканових кислот.
Keywords: тези доповідей