Функціональні розлади шлунково-кишкового тракту у практиці лікаря загальної практики – сімейної медицини - Кривенко, Віталій Іванович; Гріненко, Тетяна Юріївна; Пахомова, Світлана Петрівна (Запорізький державний медичний університет, 2015)
В посібнику представлено сучасні погляди на основні поняття, пов’язані з функціональними розладами шлунково-кишкового тракту, розглянуто класифікацію, критерії діагностики, принципи лікування. Особливу увагу приділено скринінговим дослідження у практиці сімейного лікаря для раннього виявлення функціональної гастроентерологічної патології, наведено профілактичні заходи. Посібник призначається для використання студентами старших курсів медичних закладів, лікарями-інтернами за фахом "Загальна практика − сімейна медицина", "Внутрішні хвороби", лікарями-терапевтами, гастроентерологами
На сьогодні в Україні поширеність ФД сягає 30 - 40 %, однак реальна кількість пацієнтів може бути значно більшою, оскільки значна частина населення з подібними скаргами до лікаря не звертається, а у звітах лікарів первинної медичної допомоги з диспансерної патології домінує діагноз «хронічний гастрит», який є неправомірним без гістологічного дослідження гастробіоптатів, чого здебільшого не проводиться. Отже, слід очікувати, що поширеність диспепсії в Україні значно перевищує дані офіційної статистики. Приблизно 50 % пацієнтів практикують самолікування, у більшості випадків користуючись порадами фармацевта місцевої аптеки, і лише один з чотирьох пацієнтів звертається за консультацією до лікаря. Особливо актуальною проблема функціональних розладів шлунково-кишкового тракту постає в умовах сучасного реформування галузі медичного обслуговування населення України. Саме лікарю загальної практики – сімейної медицини доводиться стикатися з відповідним контингентом пацієнтів у своїй діяльності. Тому володіння теоретичними та практичними навичками профілактики, діагностики та лікування функціональної диспепсії є важливим аспектом успішної роботи сімейного лікаря.
Keywords: функціональні розлади; гастроентерологія; шлунково-кишковий тракт; діагностика; лікування; диспепсія