Оцінка якості життя пацієнтів з ішемічною хворобою серця з порушенням метаболізму вітаміну D та гомоцистеїну у віддалений післяопераційний період після аортокоронарного шунтування - Никоненко, Олександр Семенович; Никоненко, Андрій Олександрович; Чмуль, К. О.; Осауленко, Вячеслав Валерійович; Никоненко, А. С.; Никоненко, А. А.; Чмуль, К.О.; Осауленко, В. В.; Nykonenko, O. S.; Nykonenko, A. O.; Chmul, К. О.; Osaulenko, V. V. (My University, 2020)
Оцінити динаміку якості життя у пацієнтів з ішемічною хворобою серця з порушенням метаболізму вітаміну D та гомоцистеїну після аортокоронарного шунтування (АКШ). Об’єкт і методи дослідження. АКШ проведено 126 пацієнтам з ішемічною хворобою серця. Опитувальник якості життя SF-36 пацієнти заповнювали при госпіталізації та через 6 і 12 міс спостереження після операції. Результати. У пацієнтів після АКШ, які отримували додатково метаболічну терапію, зазвичай не виникало рецидивів стенокардії, поліпшення якості життя зберігалось як в ранні, так і у віддалені терміни (до 3 років спостереження). У пацієнтів із рецидивом стенокардії після АКШ як в доопераційний, так і у віддалений періоди, показники якості життя значно відрізнялися від рівня ідеального здоров’я. Найбільш значущо були порушені показники психічного здоров’я, фізичного функціонування та сфери соціальних взаємин. Висновки. У пацієнтів після АКШ опитувальник SF-36 може забезпечувати надійну та сприйнятливу оцінку якості життя. Пацієнтам, які перенесли хірургічне втручання на судинах серця, необхідна корекція метаболічних порушень та порушень ліпідного обміну. Починати корекцію метаболічних порушень потрібно відразу після операції. оценить динамику качества жизни пациентов с ишемической болезнью сердца с нарушением метаболизма витамина D и гомоцистеина после аортокоронарного шунтирования (АКШ). Объект и методы исследования. АКШ проведено 126 пациентам с ишемической болезнью сердца. Опросник качества жизни SF-36 пациенты заполняли при поступлении и через 6 и 12 мес после операции. Результаты. У пациентов после АКШ, получавших дополнительно метаболическую терапию, как правило, не возникало рецидивов стенокардии, улучшение качества жизни сохранялось как в ранние, так и отдаленные сроки (до 3 лет наблюдения). У пациентов с рецидивом стенокардии после АКШ как в дооперационный, так и в отдаленный периоды, показатели качества жизни значительно отличались от уровня идеального здоровья. Наиболее значимо нарушены были показатели психического здоровья, физического функционирования и сферы социальных взаимодействий. Выводы. У пациентов после АКШ опросник SF-36 может обеспечивать надежную и восприимчивую оценку качества жизни. Пациентам, перенесшим хирургическое вмешательство на сосудах сердца, необходима коррекция метаболических нарушений и нарушений липидного обмена. Начинать коррекцию метаболических нарушений следует сразу после операции. To assess the dynamics of the quality of life inpatients with coronary heart disease with impaired metabolism of vitamin D and homocysteine after coronary artery bypass grafting (CABG). Materials and methods. CABG was performed on 126 patients with coronary heart disease. Patients completed the SF-36 quality of life questionnaire upon admission to the department and after 6 and 12 months after surgery. Results. In patients after CABG who received additional metabolic therapy, as a rule, there were no relapses of angina pectoris, improvement in the quality of life persisted both in the early and long-term periods (up to 3 years of follow-up). In patients with recurrent angina pectoris after CABG, both in the preoperative and in the long-term periods, the quality of life indicators significantly differed from the level of ideal health. The most significant impairments were indicators of mental health, physical functioning and social relations sphere. Conclusions. In patients after CABG, the SF-36questionnaire can provide a reliable and sensitive assessment of quality of life. Correction of metabolic disorders and lipid metabolism disorders is essential for patients who have undergone surgery on the heart vessels. Correction of metabolic disorders should be started immediately after surgery.
Оценка качества жизни пациентов с ишемической болезнью сердца с нарушением метаболизма витамина D и гомоцистеина в отдаленный послеоперационный период после аортокоронарного шунтирования
Evaluation of the quality of life in patients with coronary heart disease with impaired metabolism of vitamin D and homocysteine in the remote postoperative period after coronary artery bypass grafting
Keywords: ішемічна хвороба серця; гомоцистеїн; вітамін D; аортокоронарне шунтування; SF-36; ишемическая болезнь сердца; гомоцистеин; витамин D; аортокоронарное шунтирование; SF-36; coronary heart disease; homocysteine; vitamin D; coronary artery bypass grafting; SF-36