Вплив внутрішньоутробної антигенної дії на постнатальний розвиток центрального брижового лімфатичного вузла щурів - Алієва, Олена Геннадіївна; Сирцов, Вадим Кирилович; Потоцька, Олена Іванівна; Зідрашко, Галина Анатоліївна; Сидорова, Ірина Володимирівна (My University, 2013)
Вивчено вплив внутрішньоутробного введення антигену – інактивованої спліт-вакцини Ваксігрип на розвиток центрального бриового лімфатичного вузла щурів у ранньому постнатальному періоді онтогенезу. Дослідження проведено на 151 щурах лінії Вістар. Внутрішньоутробний антигенний вплив спричиняє фазні зміни у розвитку брижового лімфатичного вузла та визначає прискорене дозрівання його лімфоїдних структур. Вплив антигену при внутрішньоплідному введенні визначає більш виражені реактивні процеси у лімфоїдних структурах БЛВ у ранньому постнатальному періоді онтогенезу порівняно з навколоплідним введенням. Изучено влияние внутриутробного введения антигена – инактивированной сплит-вакцины Ваксигрипп на развитие центрального брыжеечного лимфоузла крыс в раннем постнатальном периоде онтогенеза. Исследования проведены на 151 крысах линии Вистар. Внутриутробное антигенное воздействие вызывает фазные изменения в развитии брыжеечного лимфатического узла и определяет ускоренное созревание его лимфоидных структур. Воздействие антигена при внутриплодном введении определяет более выраженные реактивные процессы в лимфоидных структурах БЛУ в раннем постнатальном периоде онтогенеза по сравнению с околоплодным введением. The influence of the intrauterine injection of an antigen – inactivated split virion vaccine Vaxigrip on development of mesenteric lymph node in early postnatal period of ontogenesis was investigated. The intrauterine antigen injection invokes phased changes in the development of mesenteric lymph node and determines maturation its lymphoid structures. The antigen influence with the intrafetal injection gives more expressed reactions in th
Keywords: брижовий лімфатичний вузол; лімфоцити; антигенний вплив; пренатальний і постнатальний онтогенез; брыжеечный лимфатический узел; лимфоциты; антигенное воздействие; пренатальный и постнатальный онтогенез; mesenteric lymph node; lymphocytes; antigenic influence; prenatal and postnatal ontogenesis