Изучение консистентных свойств гелеобразного шампуня с миноксидилом - Гнитько, И. В.; Гладышев, В. В.; Лисянская, А. П.; Бирюк, И. А.; Гнітько, І. В.; Гладишев, Віталій Валентинович; Лисянська, Ганна Петрівна; Бірюк, Ірина Авенірівна; Gnitko, I. V.; Gladishev, V. V.; Lisyanskaya, А. Р.; Biriuk, I. A. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Цель работы – исследование консистентных свойств гелеобразного шампуня с миноксидилом 1% для комплексной терапии, профилактики алопеции и его носителя, отобранного в результате физико-химических, биофармацевтических и микробиологических исследований. Выявлено, что консистентные свойства гелеобразного шампуня с миноксидилом 1% и значение «механической стабильности» системы (1,70) характеризуют её как исключительно тиксотропную, обеспечивающую её восстанавливаемость после механических нагрузок, что позволяет прогнозировать стабильность консистентных свойств композиции при длительном хранении. Рассчитанные значения коэффициентов динамического течения шампуня с миноксидилом на гелевой основе (Кd1=38,9%; Kd2=78,06%) количественно подтверждают удовлетворительную степень распределения системы во время нанесения на кожные покровы волосистой части головы или во время технологических операций изготовления. Незначительные расхождения между реологическими показателями гелеобразного шампуня с миноксидилом 1% и его основы указывают на отсутствие взаимодействия между действующим веществом и носителем. Мета роботи – дослідження консистентних властивостей гелеподібного шампуню з міноксидилом 1% для комплексної терапії, профілактики алопеції та його носія, що відібраний у результаті фізико-хімічних, біофармацевтичних і мікробіологічних досліджень. Виявили, що консистентні властивості гелеподібного шампуню з міноксидилом 1% і значення «механічної стабільності» системи (1,70) характеризують її як виключно тиксотропну, таку, що забезпечує її відновлюваність після механічних навантажень і дає можливість прогнозувати стабільність консистентних властивостей композиції під час тривалого зберігання. Розраховані значення коефіцієнтів динамічної течії шампуню з міноксидилом на гелевій основі (Кd1=38,9%; Kd2=78,06%) кількісно підтверджують задовільну міру розподілу системи під час нанесення на шкірні покриви волосистої частини голови або під час технологічних операцій із виготовлення. Незначні розбіжності між реологічними показниками гелеподібного шампуню з міноксидилом 1% та його основи вказують на відсутність взаємодії між діючою речовиною та носієм. The aim of the work is the study of consistent properties of gelatinous shampoo with minoxidil 1% for the complex therapy and prevention of alopecia. This shampoo with minoxidil was selected according to the complex physical-chemical, biopharmaceutical and microbiological investigations. Methods and results. It has been established that consistent properties of the gelatinous minoxidil 1% shampoo and the «mechanical stability» (1.70) describe the formulation as exceptionally thixotropic composition with possibility of restoration after mechanical loads. Also this fact allows to predict stability of the consistent properties during long storage. Conclusion. Factors of dynamic flowing for the foam detergent gel with minoxidil (Кd1=38.9%; Kd2=78.06%) quantitatively confirm sufficient degree of distribution at the time of spreading composition on the skin surface of the hairy part of head or during technological operations of manufacturing. Insignificant difference of «mechanical stability» for the gelatinous minoxidil 1% shampoo and its base indicates the absence of interactions between active substance and the base.
Вивчення консистентних властивостей гелеподібного шампуню з міноксидилом
The study of consistent properties of gelatinous shampoo with minoxidil
Keywords: миноксидил; гели; вязкость; алопеция; міноксидил; гелі; в’язкість; алопеція; Minoxidil; Gels; Viscosity; Alopecia