Evaluation of the effectiveness of dental complacations prevention against the background of chemotherapy in oncological patients in Zaporizhzhia - Filon, A. M.; Філон, Андрій Миколайович (My University, 2023)
The aim – to investigate the condition of the oral cavity in patients with malignant neoplasms of the mammary gland and lungs before and after chemotherapy and to analyze the effectiveness of dental prophylaxis. Material and Methods. To achieve this goal, a statistical study of oncological patients undergoing chemotherapy at the ONCOLIFE medical center (Zaporizhzhia) was performed. 60 patients, both men and women, were enrolled in the study. All respondents were divided into groups according to cancer type: group 1 consisted of 30 lung cancer patients, group 2 comprised 30 breast cancer patients, and group 3, the control group, included 30 people without cancer. Research results have been processed with modern statistical methods on a PC with Statistica 13 software package. Results. The data were checked for normality of distribution since the distribution of most data differs from normal; the median and interquartile range (Me(Q25; Q75)) of data presentation were designed. A comparison of indicators in three independent groups was performed with the Kruskall – Wallis test, in two independent groups – with the Mann – Whitney test, and the non-parametric Wilcoxon test was used to determine the effect of prophylactic treatment. The Chi-square test was used to compare qualitative data. Differences were considered statistically significant at a significance level of p<0.05. Conclusions. Patients with oncopathology accompanied with unsatisfactory oral hygiene, caries and its complications are more likely to get dental problems during chemotherapy treatment. Oncological patients diagnosed with lung cancer and breast cancer developed relatively similar dental complications, which confirms the negative effect of chemotherapy treatment as is. Мета роботи – дослідити стан здоров’я ротової порожнини пацієнтів зі злоякісними новоутвореннями молочної залози та легень до та після хіміотерапевтичного лікування, проаналізувати ефективність проведеної стоматологічної профілактики. Матеріали і методи. Обстежили 60 хворих на рак чоловіків і жінок, які перебували на хіміотерапевтичному лікуванні в медичному центрі ONCOLIFE (м. Запоріжжя). Всі респонденти були поділені на групи за онкологічними захворюваннями: першу групу склали 30 хворих на рак легень, другу – 30 хворих на рак молочної залози, третю, контрольну групу, – 30 осіб, які не страждають на онкологічне захворювання. Результати досліджень оброблені сучасними статистичними методами аналізу на персональному комп’ютері з використанням пакету програм Statistica 13. Результати. Проведено перевірку даних на нормальність розподілу, обрано форму представлення даних медіана і міжквартильний інтервал (Me(Q25; Q75)). Порівняння показників у трьох незалежних групах проводили за критерієм Краскела – Уоліса, в двох незалежних групах – за критерієм Манна – Уітні, для визначення ефекту профілактичного лікування використовували непараметричний критерій Вілкоксона. Для порівняння якісних даних використовували критерій Хі-квадрат. Відмінності вважали статистично достовірними при рівні значущості р<0,05. У всіх групах за результатами профілактики спостерігалось покращення, яке було статистично значущим за критерієм Вілкоксона. Практично зрівнялись показники в групі хворих на рак молочної залози та групі без онкологічних захворювань (p>0,05), що свідчить про ефективність проведеної стоматологічної профілактики. Висновки. Пацієнти, що страждають на злоякісні новоутворення та з незадовільною гігієною порожнини рота, наявністю карієсу та його ускладнень з більшою імовірністю можуть отримати стоматологічні ускладнення під час хіміотерапевтичного лікування. Онкохворі з діагнозом «рак легень» та «рак молочної залози», мали відносно однакові стоматологічні ускладнення, що підтверджує негативну дію саме хіміотерапевтичного лікування.
Оцінка ефективності профілактики стоматологічних ускладнень на тлі хіміотерапії в онкологічних хворих у Запоріжжі
Keywords: breast cancer; lung cancer; dental complications; chemotherapy; рак молочної залози; рак легень; стоматологічні ускладнення; хіміотерапія