Формування кадрового потенціалу громадського здоров’я - Гребняк, Микола Петрович; Кірсанова, Олена Валентинівна; Таранов, Володимир Володимирович (Київ : Вид-во "Експерт", 2018)
Мета – обґрунтування парадигми формування кадрового потенціалу громадського здоров’я. Матеріали та методи. У роботі використана нормативна база галузевих стандартів вищої медичної освіти, міжнародні практики у системі громадського здоров’я. Застосовано бібліографічний, аналітичний методи та системний підхід. Результати. Методологічною основою розвитку системи громадського здоров’я є інноваційний підхід до створення інноваційного освітнього середовища з оновлення складу й структури освітніх програм, формуванням найбільш значимих для здоров’ятворчості професійних компетенцій. У методологічному плані формування промоцій здоров’я базується на первинній, вторинній та третинній профілактиці в рамках саногенетичної стратегії. Висновки. Система громадського здоров’я є якісно новою спеціальністю в галузі медицини і потребує нових підходів до підготовки фахівців на засадах здоров’ятворчості. Парадигма формування кадрового потенціалу громадського здоров’я складається із шести блоків: «Мета і завдання системи громадського здоров’я», «Професійна мобільність викладачів», «Інфраструктура формування кадрового потенціалу», «Професійні. компетенції студентів», «Інноваційні технології здоров’ятворчості», «Промоції здоров’я».
Keywords: громадське здоров’я; кадровий потенціал; інноваційні технології; промоції