Проблеми легалізації медичної марихуани в Україні - Бершадська, А. В.; Скріпкін, Сергій Васильович (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. За інформацією міжнародних організацій, від двох до трьох мільйонів українців щодня терплять біль, яку не можна приглушити класичними знеболюючими. У таких випадках за кордоном дозволено полегшити страждання тяжкохворим - препаратами на основі канабісу. Законодавчо врегулювати доступ пацієнтів до препаратів з канабісу при лікуванні хронічного болю, епілепсії, анорексії, посттравматичного синдрому, захворювань імунної системи, артриту і ревматизму, астми, хвороби Альцгеймера, хвороби Паркінсона, хореї Гетінгтона, герпесу, виразок, втрати ваги при СНІДі, діабетичної нейропатії , різних форм склерозу і багатьох інших важких хвороб. Мета дослідження. Вивчення проблем законодавчого врегулювання для легалізації марихуани в лікувальних цілях. Отримані результати. 30.01.2019 на сайті Верховної Ради України опубліковано петицію з вимогою законодавчо врегулювати канабіс для науки та медицини. У тексті петиції, яку підписали 16 громадських організацій та благодійних фондів, закликають законодавчо врегулювати доступ пацієнтів до препаратів з канабісу для лікування хронічного болю при хворобі Альцгеймера, хвороби Паркінсона, посттравматичного синдрому та деяких інших захворювань. "Сьогодні в Україні понад два мільйони громадян позбавлені доступу до ефективного лікування", - говорять автори петиції. Зараз в Україні є лише один формат передбачений законом для канабісу — це заборона. Він незаконний в будь-якій формі. Зберігання до 5 грам передбачає адміністративну відповідальність, більше 5 грам - кримінальне переслідування. Це стосується і тих канабіноїдів, що мають психоактивну дію, і тих, що її не мають. Проблема в тому, що понад 2 млн українських громадян, які потребують доступу до ефективного лікування, позбавлені такої можливості, в той час як в інших країнах законодавчо врегульована така можливість. Тобто вкрай необхідним є законодавчо врегулювати контрольований обмежений обіг, прописати правила такого обігу і дати людям доступ до ефективного лікування.
Keywords: тези доповідей