Порівняльне оцінювання впливу інгібітора АПФ еналаприлу малеату та блокатора рецепторів ангіотензину ІІ ірбесартану на функцію нирок, ендотелію, внутрішньосерцеву гемодинаміку та артеріальний тиск у хворих на гіпертонічну хворобу - Перев’язкіна, М. В.; Перевязкина, М. В.; Pereviazkina, M. V. (ЗДМУ, 2014)
Міцний взаємозв’язок патології нирок із різними серцево-судинними ускладненнями засвідчує факт, що основною причиною смерті нефрологічних пацієнтів є не хронічна ниркова недостатність, а серцево-судинні ускладнення. З метою порівняльного оцінювання впливу еналаприлу малеату та ірбесартану на функцію нирок, ендотелію, внутрішньосерцеву гемодинаміку та артеріальний тиск обстежили 60 пацієнтів із гіпертонічною хворобою ІІ стадії та мікроальбумінурією (до лікування та після 12-тижневої терапії). Оцінили внутрішньосерцеву гемодинаміку, виконали ультразвукову діагностику нирок, визначили мікроальбумінурію, метаболіти оксиду азоту та рівень ендотеліну І. Виявили, що у процесі лікування відбулись позитивні та достовірні зміни співвідношення пікових швидкостей раннього та пізнього діастолічного наповнення лівого шлуночка у хворих, які отримували АРА ІІ, i вони були суттєвіші, ніж у пацієнтів, яким призначили іАПФ. Терапія ірбесартаном призводить до вираженого нефропротекторного ефекту у хворих на гіпертонічну хворобу. Це свідчить, що приймання ірбесартану сприяє збільшенню функціонального ниркового резерву та має позитивний вплив на ендотеліальну функцію. Тесную взаимосвязь патологии почек с разными сердечно-сосудистыми осложнениями доказывает факт, что основной причиной смерти нефрологических пациентов является не хроническая почечная недостаточность, а именно сердечно-сосудистые осложнения. С целью предоставления сравнительной оценки влияния эналаприла малеата и ирбесартана на функцию почек, эндотелия, внутрисердечную гемодинамику и артериальное давление обследовали 60 больных гипертонической болезнью II стадии с микроальбуминурией (до лечения и после 12-недельной терапии). Оценили внутрисердечную гемодинамику, провели ультразвуковую диагностику почек, определили микроальбуминурию, метаболиты оксида азота и уровень эндотелина І. Установлено, что в процессе лечения произошли положительные и достоверные изменения соотношения пиковых скоростей раннего и позднего диастолического наполнения левого желудочка у больных, которые получали АРА ІІ, и они были более существенны, чем у пациентов, которым назначили иАПФ. Терапия ирбесартаном имеет выраженный нефропротекторный эффект у пациентов с гипертонической болезнью. Это свидетельствует, что прием ирбесартана способствует увеличению функционального почечного резерва и положительно влияет на эндотелиальную функцию. Aim. To provide a comparative assessment of the impact of enalapril maleate and Irbesartanum on renal function, endothelium, hemodynamic and blood pressure in patients with essential hypertension stage II. Methods and results. 60 patients with essential hypertension stage II with microalbuminuria were examined, before treatment and after 12-week therapy. We evaluated the hemodynamic, renal ultrasound data, microalbuminuria, metabolites of nitric oxide and endothelin level II. It was established that in the Irbesartanum group a signifi cant decrease in albuminuria by 44% was observed, while in the group of ACE inhibitors by 20%. In the group that received Irbesartanum endothelin levels decline and was 12% lower. At the level of NO2 group and increased by 35%, NO3 – by 21%, NOx – 28% in group II, 42.5%, 29% and 33%, respectively.
Сравнительная оценка влияния ингибитора АПФ эналаприла малеата и блокатора рецепторов ангиотензина II ирбесартана на функцию почек, эндотелия, внутрисердечную гемодинамику и артериальное давление у больных гипертонической болезнью
Effi ciency assessment for antihypertensive, hemodynamic, renal effects of adenosine-converting enzyme inhibitors and irbesartan and impact on endothelial disfunction in patients with stage II hypertension
Keywords: гіпертонічна хвороба; ендотелін І; метаболіти оксиду азоту; мікроальбумінурія; ірбесартан; гипертоническая болезнь; эндотелин ІІ; метаболиты оксида азота; микроальбуминурия; ирбесартан; Hypertension; Endothelin-2; Nitric Oxide; Proteinuria; Irbesartan