Вперше діагностований ВІЛ/СНІД-асоційований туберкульоз: особливості клінічного перебігу та причини смерті хворих - Шальмін, Олександр Самуілович; Разнатовська, Олена Миколаївна; Ясінський, Роман Миколайович; Бендус, М. В.; Неткал, Т. І.; Морозова, І. М.; Степанова, Л. І.; Павлюкович, Н. В.; Шальмин, А. С.; Разнатовская, Е. Н.; Ясинский, Р. Н.; Неткал, Т. И.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Проаналізовано 22 амбулаторні картки хворих, які померли від вперше діагностованого ВІЛ/СНІД-асоційованого туберкульозу. Встановлено, що значна частина хворих вела асоціальний спосіб життя, пацієнти страждали на алкоголізм чи наркоманію. Частіше туберкульоз розвивався на фоні ВІЛ-інфекції. Більшість хворих мали дисеміновану та інфільтративну форми легеневого туберкульозу, у третини з них поєднувались легенева та позалегенева локалізація туберкульозу. Значна кількість пацієнтів мали низьку прихильність до лікування як протитуберкульозними препаратами, так і антиретровірусними та мали виражений імунодефіцит. Переважна частина хворих померла від прогресування туберкульозу. Произведен анализ 22 амбулаторных карт больных, которые умерли от впервые диагностированного ВИЧ/СПИД-ассоциированного туберкулеза. Установлено, что большинство больных вели асоциальный способ жизни и страдали алкоголизмом или наркоманией. Чаще туберкулез развивался на фоне ВИЧ-инфекции. У умерших преобладали дисcеминированная и инфильтративная формы легочного туберкулеза, у трети больных сочетались легочная и внелегочная локализации туберкулеза. Большинство больных не имели приверженности к специфическому противотуберкулезному и антиретровирусному лечению и имели выраженный иммунодефицит. Преобладающая часть больных умерли от прогрессирования туберкулеза. 22 patients cards who died of newly diagnosed HIV/AIDS-associated tuberculosis were analyzed in this article. It was determined that most of the patients led anti-social way of life, and suffered from alcoholism or drug addiction. Tuberculosis more often started after HIV-infection. In died patients disseminated and infi ltrative forms of pulmonary tuberculosis were determined more often, in one-third of patients combined pulmonary and extrapulmonary localizations of tuberculosis were determined. Most patients had no commitment to a specifi c anti-TB and antiretroviral treatment and had a signifi cant immunodefi ciency. Most patients died from progression of tuberculosis.
Впервые диагностированный ВИЧ/СПИД-ассоциированный туберкулез: особенности клинического течения и причины смерти больных
Newly diagnosed HIV/AIDS-related tuberculosis: clinical features and causes of patients’ death
Keywords: вперше діагностований ВІЛ/СНІД-асоційований туберкульоз; впервые диагностированный ВИЧ/СПИД-ассоциированный туберкулез; newly diagnosed HIV/AIDS-associated tuberculosis