Остеопороз у жінок у постменопаузі: патогенетичні взаємозв’язки з ішемічною хворобою серця та ожирінням (огляд літератури) - Михайловська, Наталія Сергіївна; Стецюк, Ірина Олегівна; Мануйлов, Сергій Миколайович; Михайловський, Ярослав Максимович; Лісова, Оксана Олександрівна; Шершньова, Оксана Володимирівна; Mykhailovska, N. S.; Stetsiuk, І. О.; Manuilov, S. M.; Mykhailovskyi, Ya. М.; Lisova, О. О.; Shershnova, О. V. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Мета роботи – узагальнення й аналіз відомостей сучасної наукової літератури щодо патофізіологічних механізмів взаємозв’язку остеопорозу, ішемічної хвороби серця (ІХС) та ожиріння у жінок у постменопаузальному періоді. Матеріали і методи. Здійснили систематизований аналіз наукових публікацій, що індексуються у базах даних PubMed, Scopus, Web of Science, Google Scholar, а також у доступних на національних медичних інформаційних ресурсах України. До аналізу включено наукові статті, що відповідали критеріям залучення за тематикою, повнотою тексту й актуальністю. Результати. Остеопороз, ІХС та ожиріння – три найпоширеніші захворювання у когорті жінок у постменопаузі. Ці захворювання мають важливе медико-соціальне значення внаслідок хронічного перебігу, високої частоти ускладнень, впливу на функціональну здатність і якість життя. Дефіцит естрогенів у жінок після менопаузи є ключовим тригером патологічних змін у кістковому, метаболічному та судинному гомеостазі. Aim: to summarize and analysis of current literature data on the pathophysiological mechanisms of the relationship between osteoporosis, coronary heart disease and obesity in postmenopausal women. Materials and methods. A systematic analysis of scientific publications presented in the databases PubMed, Scopus, Web of Science, Google Scholar, as well as in national medical information resources of Ukraine was conducted. The work included scientific articles that met the inclusion criteria for the topic, completeness of the text, and relevance. Results. Osteoporosis, coronary heart disease, and obesity are the three most common diseases among postmenopausal women, which have a high level of medical and social significance due to their chronic course, high incidence of complications, and impact on functional capacity and quality of life. Estrogen deficiency in postmenopausal women is a key trigger for pathological changes in bone, metabolic, and vascular homeostasis.
Osteoporosis in postmenopausal women: pathogenetic relationships with coronary heart disease and obesity (literature review)
Keywords: остеопороз; ішемічна хвороба серця; ожиріння; менопауза; взаємозв’язок; osteoporosis; coronary heart disease; obesity; menopause; relationship