Додаткові ехокардіографічні критерії для визначення типів геометрії лівого шлуночка у хворих на артеріальну гіпертензію - Богун, А. О.; Новіков, Євген Вячеславович; Лисенко, В. А. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Однією із ранніх ознак розвитку артеріальної гіпертензії є збільшення маси міокарду лівого шлуночка зі зміною його геометрії. Коректна трактовка даних ехокардіографії впливає на встановлення клінічного діагнозу та визначення тактики лікування. Мета. Порівняти значення маси міокарда лівого шлуночка при вимірюванні за формулою Penn Convention та ASE; знайти універсальні критерії для визначення типу геометрії лівого шлуночка. Матеріал та методи. В дослідження залучено 100 хворих на гіпертонічну хворобу І–ІІ ступеня, І–ІІ стадії. Ехокардіографія виконувалась на апараті Esaote MyLab Seven згідно з загальноприйнятими рекомендаціями. Всі хворі були розподілені за типами геометрії лівого шлуночка на 4 групи: нормальна геометрія, концентричне ремоделювання, ексцентрична гіпертрофія та концентрична гіпертрофія. Показниками нормальної геометрії були індекс маси міокарда менше 115 г/м2 для чоловіків і 95 г/м2 для жінок, відносна товщина стінок менша за 0,42 ум.од. Статистичне опрацювання матеріалу здійснювали з застосуванням пакета програм STATISTICA 6.0 («Statsoft», США) та Analyse-it for Microsoft Excel 4.80.1 (Analyse-it Software, Ltd.). Були використані t-критерій Стьюдента, критерії Манна–Уітні, Краскала–Уолліса, χ2. Критичні значення кількісних показників визначали за допомогою ROC-аналізу. Всі статистичні тести були двобічними, значущим вважали рівень р < 0,05.
Keywords: тези доповідей