Інтерактивні технології у викладанні іноземних мов професійного спрямування (з досвіду викладання у ЗДМУ) - Гордієнко, Олена В'ячеславівна; Шевкун, Анастасія Володимирівна (Полтава: Astraya, 2020)
Стаття присвячена аналізу проблем впровадження дистанційної та змішаної форм навчання в умовах, спричинених пандемією, використовуючи інтерактивні технології при викладанні дисципліни «Іноземна мова за професійним спрямуванням» студентам медичних закладів вищої освіти (на прикладі ЗДМУ). У результаті дослідження було розроблено сучасний комплекс методів, засобів та прийомів викладання дисципліни «Іноземна мова за професійним спрямуванням», доцільність яких визначалась критеріями, які затверджені в робочих програмах з дисципліни, програмах, розроблених спільно з Британською Радою та рекомендованих Міністерством освіти і науки України, а також Загальноєвропейськими Рекомендаціями з мовної освіти. Результати дослідження дозволяють представити навчальний матеріал засобами дистанційного навчання без суттєвих якісних втрат і сприяють більш ефективному досягненню цілей, передбачених програмою вивчення дисципліни, зберігаючи стимул та зацікавленість студентів в освітньому процесі. Запропонований у статті комплексний підхід до вирішення нагальних проблем з викладання іноземної мови в сучасних умовах є перспективним і стане у нагоді не лише на період дистанційної та змішаної форм навчання, а й після пандемії, як допоміжний при впровадженні та оцінюванні самостійної роботи студентів. The article is devoted to the analysis o f the problems o f introduction o f distance and blended forms o f education in the conditions caused by the pandemic, using interactive technologies in teaching the discipline “Foreign language fo r specific purposes ” to students o f medical institutions o f higher education (ZSMU case study). As a result o f the research, a set o f modern methods and means o f teaching the discipline has been designed, expediency o f which was determined by the criteria o f approved programs in the discipline, programs developed together with the British Council and recommended by the Ministry o f Education and Science o f Ukraine, as well as CEFRL. The results o f the study allow to present educational material by means o f distance learning without significant quality losses and contribute to more effective achievement o f the goals set by the program o f the discipline, while maintaining the incentive and interest o f students in the educational process. The comprehensive approach to solving urgent problems suggested in the article is promising and will be useful not only fo r the period o f distance and blended learning, but also after the pandemic, as an aid in the implementation and evaluation o f independent work o f students.
Keywords: іноземна мова за професійним спрямуванням; англійська мова; заклад вищої освіти; студент-медик; платформа MS Teams; дистанційні форми навчання; асинхронний та синхронний режими викладання; English language; foreign language for specific purposes; higher education establishment; medical student; Microsoft Teams; distance learning; asynchronous and synchronous teaching modes