Дослідження з розробки складу комбінованого вагінального гелю з екстрактом суплідь хмелю - Бавикіна, М. Л.; Вишневська, Л. І.; Мегалінський, В. А.; Косяченко, Н. М.; Бавыкина, М. Л.; Вишневская, Л. И.; Мегалинский, В. А.; Косяченко, Н. Н.; Bavykina, M. L.; Vyshnevska, L. I.; Megalinskyi, V. A.; Kosyachenko, N. M. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Лікування інфекційно-запальних захворювань у гінекології залишається однією з актуальних проблем. Пріоритетним напрямом цього дослідження є впровадження протимікробних лікарських засобів місцевої дії. Аналіз вітчизняного ринку засобів лікування інфекційно-запальних захворювань у гінекології виявив незначну кількість препаратів місцевої дiї для лікування цієї патології. Опрацьовані джерела з приводу терапевтичної активності олії насіння розторопші.Мета роботи – обґрунтування складу комбінованого препарату місцевої дії на рослинній основі з протизапальною, антимікробною, естрогенною, репаративною активностями для комплексної терапії вагінітів різної етіології. При розробці складу гелю використовували природні, напівсинтетичні та синтетичні гелеутворювачі. Для забезпечення необхiдного рН до складу гелів уводили аскорбінову та молочну кислоти, дозволені до медичного застосування. Вивчали структурно-механічні й органолептичні властивості дослiдних зразків. Визначили, що введення аскорбінової та молочної кислот у необхідних концентраціях призводить до розрідження гелів на основі карбомеру. Стабільність гелів забезпечується використанням ксантанової камеді в концентрації 2–3% та гідрокси-етилцелюлози 1–2%. За результатами досліджень обрали необхідну концентрацію молочної (0,1–0,2%) та аскорбінової (3–4%) кислот. Дослідили органолептичні, фізико-хімічні та реологічні властивості розроблених гелів. Лечение инфекционно-воспалительных заболеваний в гинекологии остаётся актуальной проблемой. При анализе отечественного рынка лекарственных средств было обнаружено незначительное количество растительных препаратов местного действия для лечения инфекционно-воспалительных заболеваний в гинекологии. Цель исследования – обосновать состав комбинированного препарата местного действия на растительной основе для комплексной терапии вагинитов различной этиологии с противовоспалительной, антимикробной, эстрогенной, репаративной активностью. При разработке состава геля использовали природные, полусинтетические и синтетические гелеобразователи. Для обеспечения необходимого рН в состав гелей вводили аскорбиновую и молочную кислоты, разрешённые для медицинского применения. Изучали структурно-механические и органолептические свойства исследуемых образцов с использованием кислот различных концентраций. Установлено, что введение аскорбиновой и молочной кислот в необходимых концентрациях приводит к разжижению гелей на основе карбомера. Стабильность гелей обеспечивается при использовании ксантановой камеди в концентрации 2–3% и гидроксиэтилцеллюлозы 1–2%. По результатам исследований выбрали необходимую концентрацию молочной (0,1–0,2%) и аскорбиновой (3–4%) кислот. Исследованы органолептические, физико-химические и реологические свойства разработанных гелей. Introduction. The problem of infectious and inﬂ ammatory diseases’ treatment in gynecology still remains open. As the result of analysis of the domestic market of drugs for infectious and inﬂ ammatory diseases treatment in gynecology, the insufﬁ ciency of herbal drugs with local action for this pathology treatment has been identiﬁed. The aim is composition justiﬁ cation of the combined plant-based drug of local action, with anti-inﬂ ammatory, antimicrobial, estrogenic, and reparative activities for complex therapy of vaginitis with different etiologies. Methods and result: during development of gel composition, natural semi-synthetic and synthetic gelatinizing agents have been used for gelatinization. In order to ensure required рН, ascorbic and lactic acids approved for medical use have been included into gel composition. Structural and mechanical properties have been investigated in experimental samples using a viscometer BROOKFIELD HB DV-2 PRO (США). Determination of рН by potentiometric method using an ionometer (PH-150 MI) has been performed in accordance with the State Pharmacopoeia of Ukraine 1.2 . Conclusions. The introduction of ascorbic and lactic acids into gel composition at required concentrations leads to liquefaction of carbomer-based gels. Stability of gels is ensured by using xanthane gum at a concentration of 2–3% and hydroxyethyl cellulose at a concentration of 1–2%. As the result of the study the required concentration of lactic (0.1–0.2%) and ascorbic (3–4%) acids has been selected. Organoleptic, physical-chemical and rheological properties of the developed gels have been investigated.
Исследования по разработке состава комбинированного вагинального геля с экстрактом шишек хмеля
The study of development the composition of the combination vaginal gel with hop extract
Keywords: гелі; гінекологія; хімічний склад; рослинні екстракти; гели; гинекология; химический состав; растительные экстракты; Gels; Gynecology; Chemical composition; Plant Extracts