Центральна гемодинаміка, варіабельність серцевого ритму та фізична працездатність у спортсменів високого класу, що розвивають фізичні якості швидкості й сили - Михалюк, Євген Леонідович; Сиволап, Віталій Вікторович; Ткаліч, Ігор Вячеславович; Чечель, М. М.; Mikhalyuk, Ye. L.; Syvolap, V. V.; Tkalich, I. V.; Chechel, M. M. (My University, 2009)
Встановлено оптимальні величини серцевого індексу, індексу напруження, симпато-вагального індексу та частоти серцевих скорочень у легкоатлетів-спринтерів в залежності від рівня спортивної кваліфікації. Визначено показники центральної гемодинаміки, фізичної працездатності з використанням субмаксимального тесту PWC170 у 74-х легкоатлетів- спринтерів. З них кваліфікації I розряд і кандидати у майстри спорту – 55 чоловік. Середній вік - 21,3±0,4 років. Стаж занять - 4,8±0,3 років. Також 19 спортсменів рівня майстер спорту і майстер спорту міжнародного класу: середній вік 25,4±0,8 років і стаж занять 11,7±1,3 років. The optimum sizes of cardiac index are set, index of tension, sympathovagal index and frequency of heart-throbs for athletes-sprinters depending on the level of sporting qualifi cation. The indexes of central hemodynamics are certain, to physical ability to work with the use of submaximal test of PWC170 in 74th athletes-sprinters. From them qualifi cations the fi rst digit and candidates in masters of sport is 55 persons. Middle age - 21,3±0,4 years. Experience of employments - 4,8±0,3 years. Also 19 sportsmen of level sport master and master of sport of international class: middle age 25,4±0,8 years and experience of employments 11,7±1,3 years.
Central hemodynamics, variability, cardiac rhythm and physical capacity for the sportsmen of high class, developing physical qualities of quickness and force.
Keywords: легкоатлети-спринтери; центральна гемодинаміка; варіабельність серцевого ритму; фізична працездатність; кореляція; track and field athletes-sprinters; central hemodynamics; heart rate variability; physical capacity for work; correlation