Кар’єрний дизайн фахівця соціальної сфери в сучасних умовах - Дубініна, Я. П.; Герасімчук, Тетяна Сергіївна; Шаменко, Вадим Олександрович (Запорізький державний медичний університет, 2023)
У статті висвітлено теоретичні і практичні засади розвитку професійної кар’єри сучасної особистості; проаналізовано типові проблеми професійного становлення в умовах ринкового середовища; запропоновано форми психолого-педагогічної допомоги особистості у виборі індивідуальної траєкторії кар’єрного розвитку; доведено, що професійний успіх сучасного фахівця визначається здатністю гнучко реагувати на постійно мінливі соціально-економічні умови. The article highlights the theoretical and practical principles of the development of the professional career of a modern individual; typical problems of professional development in the market environment are analyzed; forms of psychological and pedagogical assistance to the individual in choosing an individual trajectory of career development are proposed; it is proven that the professional success of a modern specialist is determined by the ability to flexibly respond to constantly changing socio-economic conditions.
Keywords: компетентнісний підхід у вищій освіті; трансверсальні компетентності; кар’єрна компетентність; неспеціалізовані надпрофесійні навички soft skills; професійно мобільний фахівець; кар’єрний дизайн; competence approach in higher education; transversal competences; career competence; non-specialized superprofessional soft skills; professionally mobile specialist; career design