Удосконалення профілактики респіраторних інфекцій у дітей раннього віку та прогнозування їх рекурентного перебігу - Герасімчук, Тетяна Сергіївна; Gerasimchuk, Tetjana Sergii'vna (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Дисертація присвячена удосконаленню профілактичних заходів щодо рекурентного перебігу респіраторних інфекцій у дітей раннього віку. Встановлено за індивідуальною інформативністю, визначеною методом бінарне дерево рішень, пріоритетність факторів ризику: пасивне тютюнопаління (е=0,999); алергічні захворювання (е=0,992); раннє штучне вигодовування (е=0,900); інфікування цитомегаловірусом (е=0,821); недостатній рівень вітаміну D (е=0,618); залізодефіцитні стани (е=0,564). Визначено кореляційні зв'язки між рівнем 25(ОН)D3 і показниками клітинної ланки імунітету, між низьким рівнем феритину і фагоцитарними показниками. Виявлено психологічні особливості матерів-курців: низькі показники рівня суб'єктивного контролю. Доведено, що незважаючи на наявність в молоці матерів-курців збільшеного вмісту прозапального інтерлейкіна-1α, доцільно збереження природного вигодовування. Створено алгоритм прогнозування рекурентного перебігу респіраторних інфекцій. Доведено, що профілактичні заходи з корекцією факторів ризику дозволяють знизити частоту респіраторних інфекцій у дітей. The dissertation addresses measures taken to improve respiratory infections prevention in young children. A priority of controllable risk factors in regard to individual peculiarities were stated: secondhand smoke (е=0,999), diagnosed allergies (е=0,992), early bottle-feeding (е=0,900), cytomegalovirus infection (е=0,821), low level of vitamin D3 (е=0,618), sideropenic syndrome (е=0,564). The direct correlation between 25(OH)D3 level and cellular immunity index, strong correlation between low level of ferritine and phagocytes indices were revealed. Psychological characteristics of smoking mothers were identified: low level of subjective control. It is proved that despite of the presence of high proinflammatory Interleukin-1 α in the milk of smoking mothers it is advisable to save breast feeding. On the grounds of this research results, the methods of respiratory infections recurrent course prognostication in young children are worked out. Individual prevention program allows to reduce the incidence of respiratory infections in young children.
Keywords: респіраторні інфекції; діти; фактори ризику; прогнозування; профілактика; респираторные инфекции; дети; факторы риска; прогнозирование; профилактика; respiratory infections; young children; risk factors; prognosis; prophylaxis