Метаболічний синдром: від теорії до практики - Кривенко, Віталій Іванович; Федорова, Олена Петрівна; Пахомова, Світлана Петрівна; Непрядкіна, Ірина Василівна (Запорізький державний медичний університет, 2010)
Оцінено наявність метаболічного синдрому при різних сполученнях синдромів і захворювань серед хворих спеціалізованого кардіологічного стаціонару й серед відвідувачів поліклініки під час одноденного зрізу без спеціального добору хворих. Виявлено значну поширеність метаболічного синдрому в обох групах, при цьому в значній кількості випадків хворі не були обстежені належним чином і не мали терапевтичних рекомендацій для попередження розвитку життєво небезпечних наслідків метаболічного синдрому. The occurence of metabolic syndrome in different combinations of syndromes and diseases in the patients of specialized cardiologic department and among the policlinic visitors during one-day monitoring without special selection of patients was studied. Considerable prevalence of metabolic syndrome was revealed in both groups, majiority of this patients were not examined properly and did not have therapeutic recommendations for warning of life-threatening effects of metabolic syndrome.
Keywords: метаболічний синдром; рання діагностика; лептин; metabolic syndrome; early disease detection; leptin.