Професійна захворюваність на підприємствах гірничо-металургійної галузі Запоріжжя з 2009 по 2018 роки - Доценко, Сергій Якович; Афанасьєв, Анатолій Віталійович; Данюк, Інна Олександрівна; Тягла, Вікторія Миколаївна; Бородавко, Л. І.; Доценко, С. Я.; Афанасьев, А. В.; Данюк, И. А.; Тяглая, В. Н.; Бородавко, Л. И.; Dotsenko, S.; Afanasyev, A.; et al. (Чорноморський національний університет ім. Петра Могили, 2019)
За даними розповсюдженості професійних захворювань у робітників гірничої та металургійної галузі м. Запоріжжя за останні десять років відзначено нерівномірність професійних захворювань в окремі роки, як по різним підприємствах виробництва, так і по нозологічним формам захворювання. Найбільша кількість професійних захворювань зареєстрована на підприємствах галузі в період з 2011 по 2014 роки – 297 хворих, найменша – з 2015 по 2018 роки – 174. Серед промислових підприємств найбільша кількість професійних захворювань була на виробництвах «Запорізькій алюмінієвий комбінат», «Запорізький залізорудний комбінат», «Запоріжсталь», «Дніпроспецсталь», «Феросплавний завод». Найбільша кількість зареєстрованих професійних захворювань спостерігалась на «Запорізькому алюмінієвому комбінаті», де в період з 2009 по 2013 рік було виявлено 184 нових випадки професійних захворювань. Друге місце за рівнем ПЗ посів «Запорізький залізорудний комбінат». В структурі професійних захворювань на першому місці переважали хвороби, зумовлені впливом високих концентрацій промислового пилу. Так, на ХОЗЛ (пиловий бронхіт) та пневмоконіози припадало 330 випадків професійних захворювань, що склало 56,9% від загальної кількості хворих. Друге місце в структурі професійних захворювань посіла вібраційна хвороба – 90 випадків (15,3%). За даними аналізу в окремих галузях промисловості, перше місце з професійних захворювань зайняла кольорова металургія. На підприємствах «Запорізький алюмінієвий комбінат» та «Титано-магнієвий комбінат» було зареєстровано 212 випадків професійних захворювань (36,5% всіх професійних захворювань по галузі). На третьому місці по кількості професійних захворювань розташувались підприємства чорної металургії: на заводах «Запоріжсталь» та «Дніпроспецсталь» зафіксовано 189 випадків професійних захворювань (32,5% всіх постраждалих від професійних захворювань). Таким чином, проведений аналіз професійних захворювань в період з 2009 по 2018 роки на 11 промислових підприємствах гірничо-металургійної галузі м. Запоріжжя показав високий рівень професійних захворювань, що становив 83,8% захворюваності всіх професійних захворювань по Запорізькій області. Резюме. По данным распространенности профессиональных заболеваний у рабочих горной и металлургической отрасли г. Запорожье за последние десять лет отмечено неравномерность профессиональных заболеваний в отдельные годы, как по различным предприятиям производства, так и по нозологическим формам заболевания. Наибольшее количество профессиональных заболеваний зарегистрирована на предприятиях в период с 2011 по 2014 годы – 297 больных, наименьшая – с 2015 по 2018 годы – 174. Среди промышленных предприятий наибольшее количество профессиональных заболеваний была на производствах «Запорожский алюминиевый комбинат», «Запорожский железорудный комбинат», «Запорожсталь», «Днепроспецсталь», «Ферросплавный завод». Наибольшее количество зарегистрированных профессиональных заболеваний наблюдалась на «Запорожском алюминиевом комбинате», где в период с 2009 по 2013 год было выявлено 184 новых случая профессиональных заболеваний. Второе место по уровню профессиональных заболеваний занял «Запорожский железорудный комбинат». В структуре профессиональных заболеваний на первом месте преобладали болезни, обусловленные влиянием высоких концентраций промышленной пыли. Так, на ХОБЛ (пылевой бронхит) и пневмокониозы приходилось 330 случаев что, составило 56,9% от общего количества больных профессиональных заболеваний. Второе место в структуре заняла вибрационная болезнь – 90 случаев (15,3%). По данным анализа в отдельных отраслях промышленности, первое место по профессиональных заболеваний заняла цветная металлургия. На предприятиях «Запорожский алюминиевый комбинат» и «Титано-магниевый комбинат» было зарегистрировано 212 случаев ПЗ (36,5% всех профессиональных заболеваний по отрасли). На третьем месте по количеству профессиональных заболеваний расположились предприятия черной металлургии: на заводах «Запорожсталь» и «Днепроспецсталь» зафиксировано 189 случаев профессиональных заболеваний (32,5% всех пострадавших от ПОЗ). Таким образом, проведенный анализ профессиональных заболеваний в период с 2009 по 2018 годы на 11 промышленных предприятиях горно-металлургической отрасли г. Запорожье показал высокий уровень профессиональных заболеваний, который составил 83,8% заболеваемости от всех профессиональных заболеваний в Запорожской области. Abstract. According to the prevalence of occupational diseases among workers of the mining and metallurgical industry in Zaporizhzhya over the past ten years, the occupational diseases tended to be uneven in different years, both in various production enterprises and in nosological forms of the disease. Material and methods. The most cases of occupational diseases were registered at enterprises in the period from 2011 to 2014 – 297 patients, the least cases – from 2015 to 2018 – 174. Among industrial enterprises, the most cases of occupational diseases were detected at Zaporizhzhya Aluminum Plant, Zaporizhzhya Iron Ore Plant, Zaporizhstal, Dneprospetsstal and Ferroalloy Plant. The most cases of occupational diseases were observed at Zaporizhzhya Aluminum Combine, where 184 new cases of occupational diseases were identified in the period from 2009 to 2013. Results and discussion. The second place of the occupational diseases structure was in Zaporizhzhya Iron Ore Plant. The third place was taken by the enterprises of the ferrous metallurgy – Zaporizhstal, Dniprospetsstal, Ferroalloy Plant. The diseases arising from the influence of high concentrations of industrial dust were on the first place in the structure of the occupational diseases. There were 330 cases of COPD (dust bronchitis) and pneumoconiosis, which accounted for 56.9% of the total cases of patients with occupational diseases. The enterprises with highest level of dusk-induced diseases are: Zaporizhzhya Aluminum Plant, Zaporizhzhya Iron Ore Plant, Zaporizhstal, Dniprospetsstal and Ferroalloy Plant. At the indicated enterprises, the content of industrial dust, in certain areas of production, exceeded the maximum permissible concentrations by 30–40%. The second place in the structure of occupational diseases was taken by vibration disease – 90 cases (15.3%). The most cases of the vibration disease were registered at Zaporizhzhya Iron Ore Company. According to the analysis of individual industries, non-ferrous metallurgy took the first place in the occupational diseases structure. 212 cases of occupational diseases were registered (36.5% of all occupational diseases) at Zaporizhzhya Aluminum Plant and Titanium and Magnesium Plant enterprises. The enterprises of the ferrous metallurgy are in the third place in terms of the occupational diseases structure: 189 cases of occupational diseases were recorded at the Zaporizhstal and Dneprospetsstal plants (32.5% of all affected by occupational diseases). Conclusions. Thus, the analysis of the occupational diseases in the period from 2009 to 2018 at 11 industrial enterprises of the mining and metallurgical industry of Zaporizhzhya showed the high level of occupational diseases, which amounted to 83,8% of the incidence of all occupational diseases in the Zaporizhzhya region.
Профессиональная заболеваемость на предприятиях горно-металлургической отрасли Запорожья с 2009 по 2018 годы
Professional Diseases in Mining and Metallurgical Enterprises of Zaporizhzhya from 2009 to 2018
Keywords: професійні захворювання; поширення професійних хвороб; гірничо-металургійна промисловість; профессиональные заболевания; распространение профессиональных болезней; горно-металлургическая промышленность; occupational diseases; the spread of occupational diseases; the mining and metallurgical industry