Оцінка ефективності розвитку і часу настання каудально-епідурального блоку у дітей - Курочкін, Михайло Юрійович; Давидова, Анна Григорівна; Городкова, Юлія Вячеславівна; Риженко, О. І.; Курочкіна, Тетяна Іванівна; Kurochkin, M. Yu.; Davydova, A. H.; Horodkova, Yu. V.; Ryzhenko, O. I.; Kurochkina, T. I. (My University, 2016)
Проведено вивчення динаміки температури шкіри стоп і імпедансу стегна у 45 дітей з урологічною патологією, яким була застосована каудальна анестезія з метою оцінки розвитку і настання каудального блоку у стані медикаментозного сну. У 25 дітей (група 1) досліджували динаміку імпедансу стегна до і через 15 хвилин після каудального блоку; у 20 дітей (група 2) проводили термометрію шкіри стоп до і після каудального блоку через 15-20 хвилин; 18 дітей – група контролю, яким була застосована внутрішньовенна анестезія. Найбільш ефективним виявився спосіб імпедансометрії стегна. При розвитку каудального блоку спостерігалось зниження імпедансу на 40% через 13-15 хвилин після першого виміру.
Evaluation of caudal-epidural block development and time of its onset in children
Keywords: діти; каудальна анестезія; імпедансометрія стегна; гемодинаміка; оцінка настання анестезії; children; caudal anesthesia; impedancemetry of hip; hemodynamics; time of anesthesia onset