Система психотерапії коморбідних психопатологічних порушень в осіб, які перебувають на програмі замісної підтримувальної терапії - Городокін, Антон Дмитрович; Gorodokin, A. D. (My University, 2019)
Актуальність. Організація програм ЗПТ передбачає обстеження та медико-психологічну підтримку залежних осіб, між тим ефективність виявлення та лікування психопатологічних порушень непсихотичного рівня не є ефективним в даного контингенту. Мета: формування системи психотерапії психопатологічних порушень непсихотичного рівня в осіб, які перебувають на програм ЗПТ. Матеріали та методи: Дослідження проведено у проспективному дизайні у періоді 2016-2019 років. На базі КУ «Обласний клінічний наркологічний диспансер» м.Запоріжжя, проведено обстеження 100 осіб з діагнозом «Психічні і поведінкові розлади, викликані вживанням опіоїдів, синдром залежності», які перебувають на програмі замісної підтримуючої терапії, код діагнозу за МКХ-10: F11.22. У дослідженні використано анамнестичний, клініко-психопатологічний та психодіагностичний методи. Результати дослідження. За даними аналізу предикторів формування психопатологічних порушень непсихотичного рівня в осіб, які перебувають на програмі ЗПТ було виявлено 5 їх груп: екзогенні, органічні, соматогенні, психогенні та персонологічні. З урахуванням даних неструктурованого психодіагностичного інтерв’ю, сформовано систему психотерапії, орієнтовану на зниження інтенсивності впливу вказаних груп предикторів на формування психопатологічних порушень непсихотичного рівня, яка включає методи психотерапії (ПТ) та психологічної корекції (ПК). Relevance. The organization of substitution maintenance therapy (SMT) programs involves the examination and psychological support of residents, yet the eff ectiveness of the detection and treatment of psychopathological violations of the non-psychotic level is not eff ective in this contingent. Aim: to form a system of psychotherapy for non-psychotic psychopathological disorders in people who undergoing SMT programs. Materials and methods: The study was conducted in a prospective design in the period 2016-2019. On the basis of “Regional Clinical Narcological Dispensary” Zaporizhzhya, 100 people were diagnosed with “Mental and behavioral disorders caused by the use of opioids, dependence syndrome” located in the SMT program (ICD-10: F11.22). The study used anamnestic, clinical-psychopathological and psychodiagnostic methods. Study results. According to the analysis of non-psychotic psychopathological disorders predictors, persons undergoing SMT, 5 predictor groups were identifi ed: exogenous, organic, somatogenic, psychogenic and personological. Taking into account the data of unstructured psychodiagnostic interviews, the system of psychotherapy aiming the intensity reducing of these predictor groups includes was developed. It includes methods of psychotherapy and psychological correction.
Psychotherapy system for comorbid psychopathological disasters in persons undergoing substitution maintenance therapy
Keywords: залежність; замісна підтримувальна терапія; невротичні розлади; психотерапія; addiction; substitution maintenance therapy; neurotic disorders; psychotherapy